Vědci potvrdili: Pravidlo 5 sekund PLATÍ! Jídlo spadlé na zem klidně jezte... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Vědci potvrdili: Pravidlo 5 sekund PLATÍ! Jídlo spadlé na zem klidně jezte...

Pokud jídlo během pár sekund seberete, nestačí se kontaminovat.
Pokud jídlo během pár sekund seberete, nestačí se kontaminovat. (Foto: scom)

Upadl vám na zem kousek jídla, ale vy máte strach ho dát do úst a raději ho vyhodíte do koše? Vůbec ničeho se bát nemusíte! Britští vědci totiž potvrdili, že když ho ze země seberete dostatečně rychle – přesněji řečeno do pěti sekund – můžete si na něm bez obav pochutnat.

Experti z univerzity Aston v Birmingamu učinili poměrně jednoduchý pokus – na zem hodili kousek toustu, sušenek, uvařených těstovin a sladkostí. Všechny tyto potraviny pak sebrali a pod mikroskopem sledovali, kolik bakterií na nich během pár sekund »ulpělo«. A na co přišli? Ani na jednom z těchto jídel nebylo dost »breberek«, aby člověka dokázaly jakkoli ohrozit na zdraví!
„Není-li na potravinách vyloženě viditelná špína, tak se jich nemusíme bát, žádná kontaminace většinou nehrozí,“ zní stanovisko vědců.

Na povrchu záleží
V laboratořích mimo jiné zjistili, že se počet bakterií, které se na spadené jídlo dostanou, liší podle druhu potravin a typu povrchu, na něž dopadnou. Při experimentu se proto zaměřili především na laminátové podlahy, dlažby a koberce – tedy na místa, na která nám doma jídlo padá nejčastěji. Na ně pak umístili 10 milionů bakterií (stonásobek výskytu v běžně poklizené domácnosti) a zjišťovali, kolik choroboplodných zárodků potravina nachytá do tří a následně do třiceti sekund.

Výsledky? Nejvyšší naměřené číslo činilo kolem 7500 zárodků na těstovinách či želatinovém bonbonu sebraného po půlminutě z laminátové či dlážděné podlahy. „Záleží samozřejmě na druhu bakterií, ale za infekční dávku potenciálně zdraví škodlivou se považuje deset tisíc bakterií,“ shrnul vedoucí vědeckého týmu Anthony Hilton.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.