Vzpomínky Zdeňka Bašty (72): Nacisti mi zabili tátu! Rodinu udal soused! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vzpomínky Zdeňka Bašty (72): Nacisti mi zabili tátu! Rodinu udal soused!

Zdeněk Bašta (vlevo) organizuje návštěvy pietních míst v Brně, kde trpěli za okupace Československa čeští vlastenci
Zdeněk Bašta (vlevo) organizuje návštěvy pietních míst v Brně, kde trpěli za okupace Československa čeští vlastenci (Zdeněk Matyáš)

Nacistická okupace okleštěného Československa 15. března 1939 převrátila život statisícům českých rodin. Zdeněk Bašta (72) z Brna se narodil v dubnu 1945 jako pohrobek, jeho tátu (+23) umučili toho roku v březnu. Udání souseda ho poslalo na smrt... A nejen jeho, do nacistického kriminálu putovala celá rodina.

Až s odstupem desetiletí se dozvěděl krutý příběh svých rodičů, prarodičů a dalších příbuzných. Téma bylo v rodině tabu. Veškeré informace čerpá z útlého sešitku, který obsahuje zápisky Zdeňkova dědečka Zdeňka a babičky Marie. Bývalý legionář v nich popsal válečné zážitky a vzpomínky, babička připojila jména spoluvězeňkyň z obávané brněnské káznice na Cejlu.

Byl to soused
Celou rodinu tam nacisti odvlekli po udání, že skrývají svého syna, Zdeňkova tatínka. Tomu se podařilo utéct z totálního nasazení v Říši.
„Děda píše, že udání měl gestapu poskytnout některý z našich sousedů. Který to byl, to se nikdy nedozvěděl. Když se na to ptal vyslýchajícího gestapáka, ten mu odpověděl, že už to nebude potřebovat vědět,“ citoval Zdeněk Bašta ze zápisníku. Naznačoval tak, že už stejně nebude mít možnost si s ním křivdu vyříkat. Vlastně nad ním těma slovy vynesl ortel smrti.



Přežila jen babička
Z kriminálu se vrátila z celé rodiny jen babička Marie, po dvou měsících ji pustili pro nedostatek důkazů. Její milovaný syn, jeho bratr Jiří a manžel skončili v koncentráku. Po válce se domů vrátil pouze její choť. Ostatní zemřeli.

O válce se u Baštů mlčelo
Do válečného deníku dědečka Zdeňka po válce babička připsala na další stránky jména těch, kteří s ní ve věznici na Cejlu sdíleli ponuré prostředí nacistického vězení. Nic víc, nic míň. „U nás v rodině se o tom, co kdo za okupace prožil, vůbec nemluvilo. Prostě to bylo tabu. Když občas navštívím bývalou věznici nebo třeba Kounicovy koleje, kde fašisté stříleli vlastence, vůbec se jim nedivím. Každý den šlo o život,“ svěřil se Aha! Zdeněk Bašta.


Důležité je nezapomínat
Zdeněk Bašta spolu s dalšími potomky vězněných vlastenců organizuje návštěvy míst, kde před sedmi desítkami let panovala zvůle a bezpráví. „Každému bych to doporučil. Svoboda nebyla zadarmo, stála strašně moc lidských životů. Když si projdete ponurou stavbu, nepotřebujete slova, abyste pochopili,“ dodal Zdeněk.

Víte, že...
...15. března 1939 došlo k vojenské okupaci území Čech, Moravy a Slezska, které do té doby Německo neobsadilo?
...30. září 1930 došlo k podepsání mnichovské dohody mezi Německem, Itálií, Francií a Velkou Británií o odstoupení pohraničních území Československa Německu?

 

V rozhovoru Zdeněk (72) vzpomínal v káznici na pohnuté osudy rodiny.





Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.