Den svatého Patrika: Užijte si zelený svátek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Den svatého Patrika: Užijte si zelený svátek!

Víte, že od roku 1962 se na Den svatého Patrika dodržuje tradice barvení řeky Chicago na zeleno? Na počest svatého Patrika Američané barví na zeleno dokonce i sjezdovky.
Víte, že od roku 1962 se na Den svatého Patrika dodržuje tradice barvení řeky Chicago na zeleno? Na počest svatého Patrika Američané barví na zeleno dokonce i sjezdovky. (Foto: ara)

Jsou svátky rodinné, romantické, náboženské i důstojné, ale den Svatého Patrika je svátek,  kdy můžete lumpačit. Patří k němu irská whiskey, zelené pivo, čtyřlístky a leprikóni. U nás se sice slaví krátce, ale uznejte, že takový svátek si zamiluje každý.

Pijeme na paměť misionáře
Svatý Patrik byl irský misionář a biskup. Pocházel z bohaté římsko-britské rodiny. V jeho životě však nastal dramatický zvrat, když jej unesli nájezdníci a prodali v Irsku do otroctví. Zde se mu však zdálo, že spatřil Boha, který mu podle legendy pomohl z otroctví uniknout, když mu řekl, že na něj na pobřeží bude čekat loď.

Po strastiplné cestě se Patrik skutečně vrátil ke svojí rodině. Rozhodl se proto zasvětit svůj život křesťanství, odjel zpět do Irska a šířil zde víru. Podle svých slov zde pokřtil tisíce lidí, zakládal také školy a kostely, které ho v jeho misi podporovaly.



Ať žije Irsko
Na památku sv. Patrika prohlásila katolická církev den jeho úmrtí, 17. březen, za svátek. Den svatého Patrika je státním svátkem v Irsku, Severním Irsku, na karibském ostrově Monserrat a v některých kanadských provinciích. Velkou oblibu má tam, kde žije početná irská komunita – například v USA nebo Austrálii. „Z původně křesťanského svátku se Den svatého Patrika vyvinul v sekulární oslavy – slavnosti irskosti a irské kultury,“ popisuje Den svatého Patrika zástupkyně velvyslance Irska v ČR, Assumpta Griffin.

Jedině v zelené
Den svatého Patrika se slaví tradičními irskými písněmi a tancem, patří k němu zelené oblečení, na zeleno se barví dokonce i potraviny. Slavnostní průvody také doprovázejí víly a skřítci leprikóni. Oslavující se zdobí trojlístkem, který je symbolem Irska – podle legendy totiž na jeho příkladu svatý Patrik popisoval Irům princip Nejsvětější Trojice.

Církev whiskey nepřemohla
V Irsku platí přísné církevní postní předpisy ohledně alkoholu, ale v tento den jsou zrušené a irská whiskey teče proudem. „Mniši ji začali pálit už v 11. století, proto je se Dnem sv. Patrika neodmyslitelně spjatá. Pravá irská whiskey pochází jen z několika málo palíren na smaragdovém ostrově, zraje ve starých dubových sudech a vyniká svojí jemnou a lahodnou chutí,“ objasňuje historii Tomáš Hvězda ze společnosti Jan Becher Pernod Ricard.

Kde můžete oslavit Den svatého Patrika u nás?
V Praze vás čeká Tour svatého Patrika a ve whiskey Jameson se budete moci snad i koupat. Začíná už v 15 hodin na Rašínově nábřeží v Tančícím domě, pokračuje v Kině 64 U Hradeb (17.00 – 00.00) a v holešovických Jatkách 78 (18.00 – 1.30) a končí v OD Kotva (18.00 – 2.00).
Oslavy »zeleného svátku« s irskou whiskey budou probíhat také na 770 místech po celé České republice.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.