Babiš a jeho dluhopisy: Grilovali ho ve Sněmovně, on jel na stavbu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Babiš a jeho dluhopisy: Grilovali ho ve Sněmovně, on jel na stavbu!

Babiš zahajoval stavbu dálnice v Ševětíně.
Babiš zahajoval stavbu dálnice v Ševětíně. (Foto Aha! – Jakub Poláček, ČTK)

Na pořádnou grilovačku se včera těšili především opoziční poslanci. Šťavnatá pečínka v podobě ministra financí Andreje Babiše (62, ANO) nadívaná podezřelými korunovými dluhopisy Agrofertu ale frnkla na jih!  

Šéf Top 09 Miroslav Kalousek (56) zařadil na středeční jednání Sněmovny bod, který pojmenoval Daňové podvody ministra financí.

Přednášel 
o daních
Plány na grilování Babiše zkazila ale jeho nepřítomnost. Ministr se omluvil, že má jiné pracovní povinnosti – přednášel studentům v Českých Budějovicích o výběru daní (!!!) a zahajoval stavbu jednoho z úseků dálnice D3 v jihočeském Ševětíně. Kalousek to ale neopomněl okomentovat. „Dovedu si představit dojemný příběh o pracovních povinnostech pana ministra,“ řekl.

Všetci kradnú
Kalousek šel po Babišovi jako slepice po flusu. Nákup dluhopisů Agrofertu Babišem označil za několikanásobný daňový podvod a obrovský střet zájmů. „Říká (Babiš): Všetci tu kradnú, jenom já legálně optimalizuji a čerpám,“ řekl Kalousek. „Prodej téměř bezcenného majetku své vlastní firmě je jeden z nejstarších a učebnicových příkladů daňových podvodů. To se učí daňoví inspektoři v prvním týdnu,“ dodal Kalousek.

Faltýnek obranář
Útoky na svého šéfa si nenechal líbit šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, který Kalouskovi opětoval palbu. „Jsem rád, že se konečně řeší bod, který se jmenuje Podvody ministra financí. Je to bod, na který jsme posledních 5 let všichni čekali. Já mám s sebou modrou knížku, kterou vydal Protikorupční fond, a ta popisuje, jak to říct slušně, různé činy jednoho z nejhorších ministrů, pana Kalouska. Doporučuji si bedlivě tuto knihu přečíst, přátelé,“ kontroval Faltýnek.

Poslanci: Vysvětlete nákup! Babiš: Jsou to lži, já to odmítám!
Poslanci po vleklé diskuzi nakonec odhlasovali, že Babiš musí nákup dluhopisů vysvětlit nejpozději do 30. dubna 2017. Pokud by Babiš tak neučinil, požadují poslanci po premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), aby vyvodil pro Babiše důsledky. „Jsou to všechno manipulace a lži a já to odmítám a nic nebudu zdůvodňovat,“ vzkázal Babiš.

Oč v kauze dluhopisů jde
Dluhopis se vydává ve chvíli, kdy stát nebo firma potřebuje peníze na utrácení. Do roku 2013 existovala v zákoně klička, kdy se za dluhopis nemusela platit daň, pokud hodnota každého jednoho cenného papíru v emisi byla jedna koruna. Platilo totiž, že se částka zaokrouhlovala na celé koruny, což v tomto případě znamenalo dolů. Babiš takto nakoupil dluhopisy Agrofertu za 1,5 miliardy korun. Z nedaněných úroků tak Babišovi v roce 2014 vyplynul zisk 76 milionů. V roce 2015 to bylo už 90 milionů. Spor je o to, zda celou transakci neudělal s úmyslem obrat stát na daních.



Přečtěte si
ivoadler
16. 3. 2017 • 10:38

Udělal jedině dobře, že se na ně vys ral. Hádat se s bláznem je ztráta času.

havran2
16. 3. 2017 • 08:27

Babiš asi ví co si může dovolit.I kdyby tam byl a bránil se,nic by mu to nepomohlo proti Sobotkovi ,Kalouskovi a jim podobným ! ! !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.