Utratili žirafu Bastiaana (†7): Nehodil se do chovu, nikdo ho nechtěl... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Utratili žirafu Bastiaana (†7): Nehodil se do chovu, nikdo ho nechtěl...

Chovatelé Bastiaana v zoo i cvičili.
Chovatelé Bastiaana v zoo i cvičili. (Foto: Zoo Ústí nad Labem)

Smutný konec potkal chovného samce žirafy Rotschildovy Bastiaana (†7). V ústecké zoo ho kvůli jeho agresivitě utratili. Nehodil se k chovu a jiná zoo o něj neměla zájem.

Vedení zahrady tento krok, který veřejnost pobouřil, obhajuje. „V posledních letech se populace žiraf v evropských zoo rozrostla natolik, že nastal problém i v umísťování mláďat. Ústecké zoo bylo doporučeno skupinu dále nemnožit,“ stojí ve vyjádření. Kastrace prý u dospělých samců nepřichází v úvahu, proto se chovatelé rozhodli pro antikoncepci.

Ta ale mívá vedlejší účinky, což bohužel potkalo zřejmě i Bastiaana. „V posledních měsících začal být agresivní vůči samicím i chovatelům. Byl proto oddělen, v důsledku stresu z odloučení se ale zhoršily jeho životní podmínky,“ uvedli chovatelé. Protože by ve volné přírodě nepřežil a jiné zařízení jej z kapacitních důvodů nechtělo, rozhodli se pro jeho utracení.
Následoval Maria
Případ Bastiaana připomíná osud 18měsíčního žirafího samečka Maria, kterého v roce 2014 rovněž jako přebytečného s nevhodným genofondem utratili v zoo v dánské Kodani. Jeho masem pak nakrmili šelmy. Případ vzbudil obrovskou vlnu nevole, ředitel kodaňské zoo čelil tehdy dokonce výhrůžkám smrtí.

Orgány poslouží vědě
Tělo Bastiaana předala zoo preparátorovi. Část vnitřních orgánů odeslala do vědeckého pracoviště Institute for zoo and Wildlife v Berlíně, kde budou odborníci zkoumat zejména jeho pohlavní orgány, a to v souvislosti s dlouhodobým podáváním antikoncepce.

Víte, že...
...zahrada Bastiaana před třemi lety nominovala do soutěže o NEJ žirafu?
...ústecká zoo chová žirafy Rothschildovy od roku 1983?
...v zahradě se narodilo 25 mláďat?

Přečtěte si
hejpockej
13. 4. 2018 • 07:09

A to nemohla zoo informovat zavcas verejnost? Jiste by se udelala sbirka financni na zachranu tohoto samecka. Taky mu mohli prestat davat antikocepci, kdyz mu lezla na mozek. Mohli ho vykastrovat, vsak by lidi na to prispeli, kdyby to dali do Blesku... Reditel je nekompetentni kdyz dela prasarny za zady verejnosti. Radsi zvire utrati, nez aby dali sanci lidem mu pomoct, idiot.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.