Diabetička Marcela (64): Za 3 měsíce jsem zhubla 8 kg! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Diabetička Marcela (64): Za 3 měsíce jsem zhubla 8 kg!

76 kg - Marcela stále přibírala.
76 kg - Marcela stále přibírala. (Foto: ara)

Diabetička Marcela Matějková (64) z Mělníka bojuje s cukrovkou. Přestože se snažila jíst zdravě, váha jí stále stoupala. Pomohla jí až nové léčba.

Cukrovku u Marcely Matějkové lékaři objevili při rutinním vyšetření očního pozadí. Cévy v sítnici byly chorobou už poškozené. „Následovalo bolestivé píchání inzulinu dvakrát denně, pravidelné měření glykémie s rozpíchanými konečky prstů, stoupající ručička na váze,“ popisuje první roky své nemoci Marcela (64) z Mělníku. 
Na to, aby Marcela udržela hodnoty krevního cukru v normě, však inzulin nestačil. Navíc stále přibírala. Vážila 76 kilo, což byl při její nevysoké postavě problém.

Lékař jí proto nabídl nový typ léku. Marcela byla jednou z prvních, kdo na novinku pro diabetiky v České republice přešel. Lék v sobě spojuje dvě látky využívané k léčbě – inzulin a tzv. GLP-1 agonisty. Výsledky Marcelu nadchly. „Za 3 měsíce jsem zhubla 8 kg, nemám potřebu se přejídat, a i když si dám výjimečně při oslavě něco sladkého, hodnoty cukru vydrží bez výkyvů,“ pokračuje paní Marcela. Medikamenty ale hradí zdravotní pojišťovna jen částečně, ze svého musí měsíčně platit dvě stě korun.

Proč vadí kila navíc?
Tuková tkáň negativně ovlivňuje zpracovávání cukru. Čím více jí člověk má, tím více inzulinu potřebuje, aby cukr správně metabolizoval. Každé kilo tuku navíc představuje problém. Léky nazývané GLP agonisté simulují v těle tzv. hormony nasycení. Proto nemají pacienti pocit hladu a nepřejídají se.

68 kg - Po tříměsíční léčbě.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.