Statečný Toník (4): 3 útoky rakoviny za jediný rok! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Statečný Toník (4): 3 útoky rakoviny za jediný rok!

Malému bojovníkovi vypadaly vlásky.
Malému bojovníkovi vypadaly vlásky. (Foto: ara)

Rakovina, nemoc, která většinu lidí děsí. Toník Dominik Rácz (4) z Prahy s ní bojuje během jednoho roku už potřetí. Přestaly mu fungovat ledviny a plíce, musel být uveden do umělého spánku, nedokázal si ani sednout...

Vše začalo koncem prosince 2015, kdy se Toníčkovi udělala bulka na krku. „Po čtvrnácti dnech, kdy jsme běhali po doktorech a dvakrát nás poslali z nemocnice domů, že malému nic není, nás hospitalizovali. Nejprve byl léčen na Kawasakiho nemoc, po třech dnech se ale zdravotní stav natolik zhoršil, že musel mít kyslíkovou podporu.

20. ledna následovala biopsie a uvedení do umělého spánku, ve kterém byl deset dní. Toníčkovi přestaly fungovat plíce i ledviny. Nakonec mu diagnostikovali lymfom ve třetím stadiu,“ vypráví maminka Šárka. Po probuzení si nedokázal sednout ani se postavit, vše se znova učil. Po měsíci znovu
Chemoterapii ukončil loni v květnu. O měsíc později rodiče synovi nahmatali další bulku na krku. „Bylo zjištěno, že lymfom už není jen v krku, ale i na hrudníku. Opět jsme skončili v nemocnici. Aby toho nebylo málo, začal si stěžovat na bolest bříška. Dostal zánět slepého střeva. Po chemoterapiích neměl bílé krvinky, tak operace nebyla možná a vše se muselo řešit antibiotiky,“ říká maminka.

Záchrana? Transplantace!
Možnou pomoc představovala transplantace kostní dřeně, proběhla v září. „Po ní Toník nejedl, nepil, měl afty v puse a v celém trávicím traktu, z pusy se mu loupalo maso. Bohužel po vyšetření na začátku ledna nám doktor řekl tu nejhorší zprávu – rakovina je zpátky. Potřetí v průběhu roku. Čeká nás další léčba...“ dodává zoufalá maminka.


Mamince amputovali chodidlo, táta přišel o práci!
Ve chvíli, kdy Toník podstupoval transplantaci, musela do nemocnice i jeho maminka Šárka. Je diabetička a stresem se její stav zhoršil. Doktoři jí amputovali část chodidla i se všemi prsty. S Toníkem byl ve špitále tatínek. „V práci byl ve zkušební době, a přestože si bral volno, aby mohl být se synem, vyhodili ho. A opakovalo se to i v další firmě. Nyní pracuje nedaleko Prahy a od září má zase ošetřovačku, aby mohl být s Toníkem v nemocnici. Slíbili mu, že na něj počkají,“ říká s nadějí Toníkova maminka.

Pomoc dětem s rakovinou
„Oporou nám je Nadační fond Šance onkoláčkům. Pomáhá nám materiálně a je i psychickou podporou,“ uvádí Šárka. Chcete nemocným pomoci? Můžete na transparentní účet 2600717725/2010. Více, i o tom, jak o pomoc zažádat, se dozvíte na www.nfsanceonkolackum.cz



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.