Zeman oznámil kandidaturu: Popsal všechny své choroby! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zeman oznámil kandidaturu: Popsal všechny své choroby!

Díky hůlce prý Zeman chodí alespoň na rovině o něco lépe.
Díky hůlce prý Zeman chodí alespoň na rovině o něco lépe.  (Foto Aha! – Martin Přibyl )

Věk, únava a nemoci. To byly podle prezidenta Miloše Zemana (72) argumenty, které hovořily proti jeho opětovné kandidatuře. Rozhodla ale důvěra voličů i to, že jeho nemoci se nehorší. A jestli prý lidé rozhodnou zvolit změnu, někoho mladšího a zdravějšího, přijme to s pokorou.

Zeman už své rozhodnutí sdělil ve čtvrtek večer tisícovce svých příznivců na Hradě. Včera tak při svém veřejném vystoupení rozebíral, co hrálo hlavní roli. Proti mluvila únava a vysoký věk. „Je mi 73 let (až v září – pozn. red.), tedy za rok mi bude 74 a podle statistiků pravděpodobnost dožití průměrného českého muže je 75 let. Takže v tomto okamžiku, mám-li věřit statistikům, mně zbývají 2 roky života, které bych měl prožít v klidu, míru, pokoji a odpočinku,“ řekl. I když připomněl i výjimky.

Padám a vrávorám
Prezident se pak dopodrobna zabýval svým zdravím. Nechal se prý vyšetřit magnetickou rezonancí, absolvoval počítačovou tomografii, odběry a leccos dalšího. „A po všech těchto vyšetřeních jsem věděl přesně to, co jsem věděl před nimi. To znamená, že mám dvě, slovy dvě nemoci,“ řekl Zeman.

Jednou je polyfunkční neuropatie, kvůli níž odumírají nervy od kotníků dolů. „Mám to už asi deset let, mohutně vrávorám, občas padám ze schodů, nedá se to léčit, dá se to zastavit, což se snad podařilo. Nu, tak jsem si pořídil hůlku a díky tomu alespoň na rovině chodím o něco lépe,“ řekl.

Zkrocená cukrovka
Poté rozebral svou druhou nemoc – cukrovku. Upozornil, že ji má asi milion Čechů a další milion ji má také, ale ještě o tom neví. „Pokud jde o hodnoty cukrovky, tak: krátkodobá glykemie 6,9, dlouhodobá glykémie klesla z 57 na 48, ale to jsou oscilace, protože kdykoliv mi míra cukru v krvi klesne, tak se najím sladkého a pak to vzroste. Já nasadím dietu a situace se opakuje. Takže co k těmto věcem říci ještě? Teplota, tlak, rosný bod, okluzní fronta... No tak tlak 120 až 130 na 80 a teplotu jsem si sám už patnáct let neměřil, takže předpokládám, že je stále stejná a normální,“ vyjmenoval prezident. A protože se prý zdravotní stav ani nezhoršuje ani nezlepšuje, byl tento faktor při rozhodování o prezidentské kandidatuře neutrální. Co ještě řekl prezident
*Rozhodl se proto, že by považoval za zbabělé, kdyby opustil lidi, kteří ho podporují. A navíc funkci vykonává rád.
*Nebude se ucházet o podporu stran, ale hodlá získat 50 tisíc podpisů.
*Za favorita se nepovažuje, v Polsku či na Slovensku také vyhráli méně známí kandidáti než ti s vysokými preferencemi.
*Chápe, že část voličů si logicky přeje mladšího, možná i zdravějšího či energetičtějšího prezidenta, ale hlavně změnu.
*Nebude vést žádnou osobní kampaň ani vyhlašovat svůj program pro další funkční období.
*Zavázal se, že nebude útočit na žádného z protikandidátů a zaútočíli na něj oni, nebude na tyto útoky odpovídat.
*Nezúčastní se kvůli tomu ani žádné rozhlasové či televizní debaty.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.