Šimpanzi diktátora Kima těžce závislí na nikotinu ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Šimpanzi diktátora Kima těžce závislí na nikotinu !

Samička Azalea (19) ukazuje, jak si umí připálit od oharku. Udělá prý krabku denně!
Samička Azalea (19) ukazuje, jak si umí připálit od oharku. Udělá prý krabku denně! (Foto: ČTK/AP, Profimedia.cz)

Je opravdu v Severní Koreji krásná zoo, jak se Pchjongjang chlubí? A jak to v ní vzhledem k zoufalé situaci v zemi vypadá? Vzácné svědectví mohl poskytnout švédský zoolog Jonas Wahlström, který asi dvacetkrát v zahradě byl, a dokonce radil tamním chovatelům!

Pro zahradu má diktátor Kim Čong-un (33) zvláštní slabost, po roce 2011 ji nechal kompletně rekonstruovat. Slavnostně ji otevřeli po třech letech práce v březnu 2014. Wahlström viděl, že soudruzi z KLDR nasekali při výstavbě řadu chyb. „Ve výbězích všude vládne beton, nejsou tam žádné stromy...“

Co ho však rozčílilo nejvíc, byly kouřící opice. „Tamní šimpanzi jsou na nikotinu doslova závislí!“ rozčiluje se Švéd. „Říkal jsem Korejcům, že to musí opice odnaučit, jinak zemřou. Ale oni trvají na tom, že to je v pohodě, protože kouř nešlukují. A že se přece nemohou zbavit své největší atrakce,“ uvedl Wahlström. Cigarety si opice zapalují samy, stačí jim hodit zapalovač. A pokud oheň nemají po ruce, dokážou si připálit jedna od druhé hořící cigaretou!

Aha! Víte, že...
...zoo má i lvy, slony, žirafy a tučňáky a netradičně i psí pavilon, kde jsou k vidění němečtí ovčáci, knírači nebo pudlové?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.