Drama při porodu: Sestra mi skočila na břicho! Syn je postižený... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Drama při porodu: Sestra mi skočila na břicho! Syn je postižený...

Daník s maminkou, bráškou Jiříkem a fyzioterapeutem Lukášem.
Daník s maminkou, bráškou Jiříkem a fyzioterapeutem Lukášem. (Foto Aha! – Mária Rušinová)

Příchod Daníka Bureše (6) na svět byl dramatický. Maminka Renata Krkonošková (39) začala rodit předčasně, ale miminko nesestupovalo. Zdravotní sestra jí proto »skočila« na břicho...

Renatě praskla voda v 34. týdnu těhotenství. Lékař se rozhodl neudělat císařský řez, přestože porod nepostupoval. Raději přistoupil k tzv. Kristellerově expresi, tedy tlaku na břicho rodičky. „Doktor řekl, že mi sestra pomůže. Pak mi skočila na břicho,“ vzpomíná Daníkova maminka.

Krvácení do mozku
Po porodu lékaři zjistili, že chlapeček prodělal krvácení do mozku. „Tvrdili mi, že to bude dobré, že se krev sama vstřebá. Že se to zkrátka někdy stává,“ říká maminka. Bohužel pravda byla jiná. Ve dvou měsících šli s miminkem na ultrazvukové vyšetření a tam Renata poprvé uslyšela krutou realitu. „Řekli mi: co chcete, maminko, vždyť máte postižené dítě,“ popisuje.

Pomáhá rehabilitace
Začal kolotoč rehabilitací. Daník má postižené všechny čtyři končetiny, ale díky cvičení se jeho stav pomalu zlepšuje. Největší pokrok udělal po neurorehabilitaci v tzv. kosmickém oblečku.

„Za čtyři roky cvičení se tak nezlepšil, jako za rok rehabilitace v oblečku. Cvičili jsme v Liberci a v pražské klinice Axon. Začal sedět, plazí se a zlepšuje se i mentálně. Mluví ve větách a naučil se teď dvě básničky,“ usmívá se maminka. Jejím snem je, aby se Daník postavil na nohy a o berlích udělal alespoň pár kroků. „Jen mě mrzí, že pojišťovna fungující neurorehabilitace prostě neproplatí,“ říká Renata.

Strach o druhé dítě
Daníkův tatínek, který byl i u hororového porodu, se bál mít druhé dítě. Nakonec se ale rodiče přece jen rozhodli pořídit Daníkovi sourozence.
Malý Jiříček (1) se narodil císařským řezem a je zdravý. S Daníkem mají skvělý vztah a společně si hrají. „Máme štěstí na velkou podporu rodiny, babičky hlídají, všichni pomáhají,“ dodává Renata.

Víte, že...
...zdravotní pojišťovny rehabilitaci nehradí a tvrdí, že její efekt není vědecky potvrzený?
...v Sanatoriích Klimkovice probíhá studie, která má prokázat efekt intenzivní neurorehabilitace u dětí s DMO, po krvácení do mozku, nádorech a operacích mozku?
...jde o první stupeň k tomu, aby pojišťovna terapii začala hradit?
Jak funguje kosmický obleček?
Neurorehabilitace probíhá ve speciálním obleku, jemuž se říká »kosmický«. Původně pomáhal kosmonautům, kteří posilovali ochablé svaly po návratu z vesmíru. Terapie by se měla opakovat čtyřikrát za rok a stojí okolo padesáti tisíc korun. Zdravotní pojišťovny ji nehradí.

Můžete Daníkovi pomoci?
Obec, kde rodina žije, zřídila na pomoc Daníkovi transparentní účet 272369282/0300. Přes něj lze chlapci pomoci, peníze budou použity na rehabilitace.
Speciální obleček podpírá při cvičení u neurorehabilitaci svalové partie.

Kristellerovu expresi zažily i další ženy
Manévr, při němž lékař nebo porodní asistentka tlačí velkou silou na břicho rodící ženy, je zakázaný. Hrozí poranění vnitřních orgánů, roztržení dělohy či zlomenina žebra matky. U dítěte pak v nejhorším případě i krvácení do mozku. Povolený je jen jemný tlak dlaněmi. Přesto se v českých porodnicích Kristellerova exprese běžně používá. A často s tragickými následky...

Deník Aha! na nebezpečný trend upozorňoval už v roce 2015. Například Janě Blaťákové (39) z Olomouce při tlaku na břicho praskla děloha, proto už nikdy nebude moci mít další dítě. Její dcera Lucinka (6) zůstala těžce postižená.

Přečtěte si
hejpockej
11. 6. 2017 • 04:37

tak to jste pekna blbka, ze jste si nechala tlacit na bricho. Tlacit diteti na hlavu, kdyz nejde ven dirou? Takova hovadina. Naplival bych ty vasi asistence do ksichtu. Jen zazrakem mate normalni dite, i kdyz nasledky jeste prijdou... Ja nemam problem si predstavit tu kravu jak vyleze a drepne si pani na bricho. Bral bych to jako pokus o vrazdu. A ona i lekar nadale provadi porody? Tohle nikdo neresi? Je tohle normalni?

hejpockej
11. 6. 2017 • 04:30

cisarsky rez se bezne dela v jinych zemi emergentne... nechapu proc je to v CR problem... sestra rodila ve Svycarsku, neplanovany porod, prislo to na ni o 4 tydny driv, na dovolene, zjistili ze dite ma spatny puls a behem 5 minut mela sestra epidural a ihned na sal. Nic nebylo planovane ani objednane... kdyz to jde jinde,proc ne u nas. Nejaky debilni Kristellerovy metody, doktora i sestru bych na miste zabil. Proc lekari otec nerozbil aspon drzku? K porodu v CR nikdy nema jit zena sama, ale s muzskym protejskem, ktery ma lekare jasne predem upozornit, ze jestli se pokusi o Kristellerovu metodu a jine praseciny, tak dostane pesti mezi oci. Zverejnete jmeno toho doktora i sestry, aby se jiny meli pred nima na pozoru.

miasek
12. 3. 2017 • 03:33

Nemocnice jestli udelala chybu, tak to od ni penize vymahat a resit to. Tady v novinach i kdyz lidi prispeji, tak to neni na dlouhodobou rehabilitaci. A prave aspon v tomhle to ma hradit a nejak pomoci nemocnice, kdyz udelali chybu.Je mi lito ditete, drzim palce.

rozara
12. 3. 2017 • 02:58

Skočila na břicho - jak? Je to nesmysl. Mně také pomáhala porodní asistentka, trochu mi zatlačila na horní partii (fundus děložní) při poslední fázi. Klučík se hbitě vyklubal na svět, bez postižení...Byla to nádhera. A byl v pořádku. Dodnes, bude mu čtyřicet let, je zdravý, silný chlap. Trocha pomoci neuškodí. Rodila jsem po jednom a půl roce druhého, všechno v pořádku. A proč poškození zjistili až ve dvou měsících života dítěte? Ta vada musela být zřejmá už dříve. Nerozumím! Skočila na břicho?!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.