Nadějný český sportovec David: Byl náměsíčný, spadl z balkonu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nadějný český sportovec David: Byl náměsíčný, spadl z balkonu!

Náměsíčnost Davida posadila na vozík!
Náměsíčnost Davida posadila na vozík! (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš, Jan Malý/Paralympic.cz)

Život talentovaného sportovce Davida Drahonínského (34) zasáhla v dubnu 1999 tragická nehoda. Po návratu z tréninku usnul. Jenže trpěl náměsíčností a v noci spadl z balkonu v třetím patře!

Z nehody si nic nepamatuje. „Večer jsem šel spát a probudil se mezi dvěma operacemi. Ve fázi, kdy tělo přechází z hlubokého spánku do spánkové fáze, při které se začínají zdát sny, se člověk někdy stává náměsíčným. Já osobně jsem občas v noci navštěvoval skříň s tím, že jdu na záchod,“ přemítá s odstupem roků a pokračuje: „Nikoho nenapadne, že spíte, přitom vstanete, půjdete na balkon a spadnete dolů z třetího patra.

Když mě v nemocnici probudili, napadlo mě, že jen zavřu oči a dospím se.“ Jenže realita byla jiná! Při pádu si poranil páteř, slezinu a játra. Diagnóza zněla krutě: poranění míchy s trvalými následky. A život na vozíčku! Trochu drsná realita pro kluka, který hrál hokej, fotbal a chodil na taekwon-do.

Život nekončí
Doktorům zpočátku nevěřil. „Člověk je mladý, říká si, že bude makat, rehabilitovat a bude to zase v pořádku. Upne se k tomu, jenže po čase zjistí, že to asi bude trochu jinak,“ říká David. Když si svou situaci uvědomil, sesypal se. Ze dna se zvedl díky setkání s hercem Janem Potměšilem (50) a knize paralympionika Jiřího Ježka. Objevil svět lidí s handicapem a začal žít nový život.

Vystudoval obchodní akademii, získal titul magistra na Metropolitní univerzitě v Praze. A nastartoval novou sportovní kariéru. V roce 2001 se dostal ke střelbě z olympijského luku, dnes se pyšní slušnou kolekcí cenných kovů. Na paralympijských hrách v Pekingu v roce 2008 získal zlato, o čtyři roky později v Londýně stříbro a loni z Ria de Janeiro přivezl hned  stříbro s bronzem! Davidův život dostal nový rozměr.

Dává naději
A začal pomáhat jiným. Nyní se stal tváří Světového dne ledvin. „Můj život se změnil ze dne na den. Takže dokážu pochopit pocity lidí, kterým se stalo něco podobného, byť jde o jiné onemocnění,“ vysvětlil, proč svolil s účastí v preventivní kampani. A hlavně radí nemocným, aby se nevzdávali.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.