Brutální zdražení potravin: Za co platíme nejvíce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Brutální zdražení potravin: Za co platíme nejvíce!

Bude brokolice na splátky?
Bude brokolice na splátky? (Foto: ara)

Pult se zeleninou a na něm upozornění: »Prodáváme i na splátky«. Absurdní představa? Ne tak docela. Zelenina totiž za rok zdražila úplně nejvíc, a tak udělat rodině denně pořádný salát, to už skoro na půjčku je. V únoru rostly ceny největším tempem za pět let a mohly za to hlavně dražší potraviny.

Růst cen, který pokračuje po období stagnace už pátý měsíc v řadě, vyhnal inflaci na 2,5 procenta. Znamená to jednak, že se zřejmě kvapem blíží konec oslabování koruny centrální bankou. Hlavně to ale pociťují lidé ve svých peněženkách. Zdražují totiž ty nejzákladnější potraviny, bez nichž se většina rodin neobejde. Dražší vejce, mouka, mléko i maso pak znamenají, že zdražují i výrobky z nich. Vyšší ceny pohonných hmot mohou za další přirážku kvůli výrobě, ale i rozvozu potravin.

Nejdražší v historiii!
Výsledek je jasný: ceny potravin jsou nyní podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela nejvyšší v historii. Zásadní vliv na to měla právě zelenina, která meziročně zdražila o 17,3 procenta, a to hlavně kvůli mrazům a následné neúrodě na jihu Evropy. Bude hůř!
A na co se máme připravit dál? Inflace v následujících měsících podle ekonomů poroste až ke 3 procentům, ceny potravin se tedy ještě budou zvyšovat. A tak tomu podle agrárního analytika Petra Havla bude i v následujících několika letech.

„Podle Eurostatu jsou potraviny v ČR šesté nejlevnější v rámci EU, přičemž ekonomika ČR není rozhodně šestou nejhorší. Z toho vyplývá, že sice ne skokově, ale postupně budou potraviny u nás zdražovat o něco vyšším tempem, než v EU tak, jak by to mělo odpovídat paritě kupní síly obyvatelstva a ekonomické výkonnosti státu,“ tvrdí Havel.

Co za rok nejvíc zdražilo!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.