Záchranná akce: Chtěl skočit z mostu. Prý se jen vsadil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Záchranná akce: Chtěl skočit z mostu. Prý se jen vsadil!

Záchrana sebevraha na Nuselském mostě trvala asi patnáct minut.
Záchrana sebevraha na Nuselském mostě trvala asi patnáct minut.  (pro Aha! – Leoš Kučera)

PRAHA – Mezi životem a smrtí balancoval včera před třetí hodinou ranní sebevrah (24) na pražském Nuselském mostě. Na straně směrem z centra přelezl ochranné pletivo a váhal nad více než čtyřicetimetrovou propastí. Lidé, kteří si mladíka všimli, zavolali záchranáře.

Hasiči, záchranka i policie byli na místě do několika minut. Mladík byl za zábradlím a držel se pletiva. „Byla to lepší varianta, než kdyby seděl nahoře na zábraně. Mohli jsme ho chytit a jistit přes mříž. V těchto případech je vždy větší šance na záchranu,“ řekl Aha! jeden ze záchranářů.

Ti se k němu blížili s rozvahou. Překvapení nebo úlek mohl být osudný. „Důležité bylo v klidu s ním navázat kontakt. Nemá smysl takového člověka přemlouvat nebo hrát na pocit viny třeba vůči rodině. Ten ho tam většinou dožene. Ptáme se, proč chce skočit, co je tak nejhoršího, že už nemá jiné řešení, co ještě horšího by ho mohlo potkat. Když si něco vybaví, když si začne povídat o někom, na kom mu v životě záleží, bývá vyhráno,“ objasnil záchranář.

Mladíka ale tentokrát k diskuzi dlouho přemlouvat nemuseli. V tom, proč hazarduje se životem, měl jasno. „Vsadil jsem se, že to přelezu,“ sdělil suše.

Přesto se několik hasičů vrhlo k hrazení a mladíka přidržovali tak dlouho, dokud se k němu jejich kolega s pomocí vysokozdvižné plošiny nespustil. Bezpečně ho připoutal a dopravil zpět na most. Akce trvala sotva čtvrt hodiny.

Pokud šlo o recesi, mladík si pěkně zavařil. Na jeho ujišťování, že šlo o sázku, záchranáři nedali. „Odvezli jsme ho do psychiatrické léčebny v Bohnicích,“ dodala mluvčí pražské záchranky Jiřina Ernestová. Možnost, že muž tentokrát skutečně jen žertoval, nelze vyloučit. „I to se stává. Jednou nás zavolali, že na pletivu sedí mladík a začíná se spouštět dolů. Když jsme přijeli, vylezl zpátky a sám skočil na zem. Smál se, že si dělá legraci,“ připomněl záchranář.

Podle něj přivádějí sebevrahy na Nuselský most nejrůznější důvody. „Jeden řekl manželce, že se zabije. Nám pak tvrdil, že jí chtěl dokázat, že jako chlap umí držet slovo. Častá bývá nešťastná láska, ztráta zaměstnání nebo dluhy,“ řekl záchranář.

NUSELSKÝ MOST má za 34 let na kontě přes 300 obětí. V nejvyšším bodě překlenuje hloubku 42,5 metru. Než Praha vybudovala za 15 milionů korun ochranný plot, vylezlo na něj v průměru 130 sebevrahů ročně. Po opatření klesl jejich počet na zhruba 80 za rok. Klesl také jejich věkový průměr.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.