Komby ušaté v zoo Jihlava: Nová krev do chovu po 2 letech jednání s Ruskem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Komby ušaté v zoo Jihlava: Nová krev do chovu po 2 letech jednání s Ruskem!

O tyto samice svedla jihlavská zoo diplomatický boj.
O tyto samice svedla jihlavská zoo diplomatický boj. (Foto Aha! – Jiří Čada)

Posledním esem české diplomacie je bezesporu přivezení křesťanského misionáře Petra Jaška (53) ze súdánského vězení po 14 měsících zpět do Česka. Ovšem podobně složitý diplomatický boj se svádí i o zvířata. Pracovníci jihlavské zoo dva roky vyjednávali, aby z Moskvy mohli dovézt dvě samičky komb ušatých.

„Na světě žije v zoologických zahradách pouze 230 jedinců této poloopice. Do chovu bylo potřeba dostat novou krev,“ uvedl chovatel Martin Slepica. Rozmnožování komb v zajetí navíc bývá problematické. V zahradě žili doposud bez partnerek dva osamocení samečci dovezení z lotyšské Rigy. V roce 2014 se v moskevské zoo narodily dvě vhodné samičky.

Rusko však není v asociaci evropských zoologických zahrad. To byl kámen úrazu. „Vyjednávání o dovozu obou zvířat se nekonečně protahovala. Ruští úředníci včetně veterinárních lékařů vymýšleli další a další administrativní kličky,“ popsal vyjednávání mluvčí zoo Martin Maláč. Dovoz se nakonec podařil a samičky už koukají svýma krásnýma očkama na svět v Jihlavě.

Víte, že...
...komba ušatá nebo také uchoš dlouhoocasý je noční všežravý primát žijící ve střední Africe? Na rozdíl od většiny savců vidí komba barevně a lze ji chovat jako domácího mazlíčka.

Velké oči a uši, takhle vypadá kombí kráska.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.