Zítra je Mezinárodní den žen: Jak nenaletět při koupi šperku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zítra je Mezinárodní den žen: Jak nenaletět při koupi šperku!

Padělek sami neodhalíte, poraďte se s odborníkem.
Padělek sami neodhalíte, poraďte se s odborníkem.  (Foto: scom, ALO diamonds)

Chcete místo tradičního karafiátu koupit šperk své drahé k Mezinárodnímu dni žen? Tak nezapomínejte na opatrnost. Naletět můžete na falešné drahé kameny i zlato nízké ryzosti. Podvodníci se totiž najdou i mezi klenotníky a vy můžete místo draze zaplaceného šperku koupit jen levný šmuk.

1. Zkontrolujte punc
Vždy na šperku hledejte punc. Díky němu získáte informaci o tom, že kov prošel státní kontrolou z hlediska ryzosti. Pokud šperk obsahuje zlato, mělo by jít alespoň o 14karátové. Často se prodává i 18karátové, které je ještě kvalitnější, tedy i hodnotnější.


2. Ptejte se na původ
Zajímejte se, zda jsou drahé kameny ve šperku opravdu přírodní. Na trhu jsou umělé vyrobené diamanty i jiné drahokamy. Nevýhodou uměle vyrobeného diamantu je to, že jeho hodnota postupem času klesá. Hodnota přírodního kamene naopak díky jeho vzácnosti dlouhodobě roste.

3. Chtějte »rodný list«
Kupujete šperk s přírodním drahým kamenem? Pak k němu musíte dostat mezinárodní certifikát (např. GIA nebo HRD). „Ten je jakýmsi rodným listem, kde je napsáno, jak je kámen kvalitní a jaké jsou jeho další vlastnosti. Přesně víte, co kupujete a neriskujete, že je kámen méně kvalitní, než jak prodejce tvrdí,“ radí klenotník Alojz Ryšavý.
4. Trvejte na paragonu
Kromě certifikátu k drahým kamenům, byste měli mít vždy na daňovém dokladu uvedený přesný popis šperku. Brání se prodavač, že popis nepotřebujete, protože máte certifikát pravosti? Tak si nechte napsat na paragon číslo certifikátu.

5. Schovejte si účtenku
Uschovejte si účtenku i další doklady, které se šperkem souvisejí. „Hodnotný šperk doporučujeme skladovat na jiném místě než certifikát. Je to opatření v případě krádeže. Šperk bez certifikátu nemá takovou hodnotu, a navíc můžete doložit přesný popis drahého kamene, který byl v odcizeném šperku zasazen,“ doporučuje klenotník Ryšavý.

6. Opatrně v zahraničí
Vyhýbejte se nákupům šperků v zahraničí. V případě jakýchkoliv problémů či reklamací je těžké, a někdy i nemožné, donutit obchodníka ke spolupráci. Jaké kameny se zaměňují
*Tvrdí vám prodejce, že ten stříbrný prstýnek je s pravým diamantem? Rychle od něj dejte ruce pryč. Kvalitní drahé kameny nejsou téměř nikdy zasazeny do levného kovu, jaký je stříbro. Spíš než o diamant tak půjde o levnou napodobeninu, tzv. kubickou zirkonii.

*Kromě »falešných« diamantů se často kšeftuje i s českými granáty. Tmavě červený český granát (mineralogicky pyrop) se většinou vyskytuje jen maximálně do velikosti šesti milimetrů. Pokud vidíte šperky s velkými granáty, jsou to nejspíš jen barevné kamínky nebo obarvené sklo.

*Za české vltavíny jsou zase často vydávané zelené padělky z Číny. Sami nemáte šanci je odhalit.



Přečtěte si
Josef124
13. 10. 2023 • 06:04

Já jsem koupil šperk manželce akorát letos k výročí. K 10 letému už to chtělo něco víc, než jenom kytku . Zase ale nejsem tak bohatý, abych mohl vybírat zlato a drahé kameny, tak jsem koukal na levné šperky na http­s://ww­w.ma­rre.cz/ a vybral jsem jí řetízek s náušnicemi, tak byla spokojená .

pulcovaluc...@...
17. 3. 2017 • 09:54

Hezký den, zajímalo by mě, zda máte někdo zkušenosti s e-shopem VVDiamonds.cz? Vybrala bych si tam, ale chtěla bych nějaké osvědčené stránky. Můžete mi případně nějaké stránky doporučit? Děkuji moc.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.