Valentina Těreškovová slaví 80 let: Co nám Sověti tajili? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Valentina Těreškovová slaví 80 let: Co nám Sověti tajili?

Valentina Těreškovová, první žena, která se podívala do kosmu.
Valentina Těreškovová, první žena, která se podívala do kosmu. (Foto Wikipedie, NASA, ara)

Z chudé dělnice textilní továrny se stala jedna z nejobdivovanějších hrdinek kosmonautiky. Její let se sice neobešel bez problémů, vynesl ji ale už navždy mezi sovětské a ruské funkcionáře. První žena v kosmu slaví právě dnes osmdesátiny. A její prvenství už dlouhé roky zahaluje řada záhad a událostí, o kterých se v Rusku moc nemluví.

Když v roce 1962 Sověti hledali první kosmonautku, pětadvacetiletá Valentina Vladimirovna Těreškovová byla ideální kandidátkou. Amatérská parašutistka měla správný dělnický původ, její otec byl válečný hrdina a ona sama funkcionářka Komsomolu. Start 16. června 1962 se zdařil a automaticky řízený Vostok 6 se vznesl k obloze. Za tři dny obletěl Zemi celkem 48krát a pak se modul úspěšně vrátil na pevnou zem.

Let probrečela

Veřejnosti tehdy Sověti tvrdili, že misi odvážná hrdinka s volacím znakem »čajka« (racek) zvládla výborně a měla jen drobné zdravotní potíže. Až v memoárech se inženýři a konstruktéři letu rozvzpomněli, co všechno se dělo! V sovětském kosmickém programu totiž válčily dvě skupiny. Jedna chtěla poslat ženu do kosmu z propagandistických důvodů. Druhá, představována tvůrcem raketového programu Sergejem Koroljovem (†59), byla proti. Politický tlak převládl. „Technicky a odborně byla připravena dobře, ale sama cítila, že část kolegů nechce, aby letěla,“ řekl Milan Halousek, předseda Astronautické sekce České astronomické společnosti. Ostatní kosmonauti to brali tak, že jim místo zabírá »nějaká ženská«.

Velký strach

Když se blížil start, Valentina se letu bála. „Tehdy se ten výraz nepoužíval, ale ona se vlastně psychicky zhroutila,“ vysvětlil Halousek. Někteří pamětníci popsali, že Těreškovová během letu zvracela, brečela a byla tak unavená, že nebyla schopná plnit své úkoly! Chtěla se ihned vrátit domů. Prý si stěžovala prakticky na všechno. Že ji tlačí popruh, kterým je připoutaná k sedačce, že ji bolí hlava z přístrojů, které měří její životní funkce, a že chleba je příliš suchý. Koroljov si prý do deníku zapsal, že ženu do vesmíru už nikdy! „Zvracela jsem kvůli pirožku s rybičkami, nesedl mi,“ řekla jednou. Podruhé zase nevolnost sváděla na nechutnou kosmickou stravu.

Přistání s modřinami

Korunu všemu nasadilo přistání. Během toho se kosmonauti z lodi katapultovali a padákem se snášeli k zemi. Valja ale kvůli fyzickému i psychickému vyčerpání nedokázala správně držet hlavu a prudce se praštila o otvor v lodi! „Mohla si zlomit vaz, nakonec jen skončila s velkou modřinou pod okem,“ uvedl Halousek. Maskérky pak spotřebovaly tuny make-upu, aby zakryly fialové jelito na obličeji nové sovětské hrdinky. Ať je pravda jakákoliv, jedno nelze generálmajorce letectva upřít. Byla první ženou ve vesmíru!

Hezká a komunikativní

Která ze tří vycvičených kandidátek získá místo ve vesmírné lodi Vostok 6, určil přímo Nikita Chruščov (†77). Valentinu vybral údajně proto, že byla z kandidátek nejhezčí. Let měl jediný cíl: získat Sovětskému svazu další prvenství v dobývání vesmíru, které bylo doposud čistě mužskou disciplínou. První kosmonautka musela být hlavně komunikativní, aby splnila funkci »Gagarina v sukních« pro veřejnost.

Nevěděli, na jak dlouho poletí

Délka letu se tehdy nedala přesně naplánovat. „Určili ji až podle toho, na jakou dráhu se podařilo raketu navést,“ sdělil Milan Halousek. Minimální délka Valjina letu byla jeden den, skutečná se protáhla na tři dny.

Hrdinka Sovětského svazu

Po úspěšné misi se Těreškovová stala žádaným nástrojem propagandy. Byla prohlášena Hrdinkou sovětského svazu, povýšena na kapitánku a jmenována do vysoké stranické funkce. Režim ji rád používal jako svého neoficiálního velvyslance, protože kam přišla, tam ji lidé přijímali s obdivem a úctou. Politicky činná zůstala i po převratu, ve Státní dumě byla poslankyní Putinova Jednotného Ruska.


Dohazovač Chruščov

Po návratu z vesmíru si ruští kosmonauti začali z Valentiny utahovat, že by si měla vzít jediného nezadaného z jejich řad, Andrijana Nikolajeva. Drb se dostal až k Chruščovovi, kterému se myšlenka »vesmírné rodinky« zalíbila. Tlaku z vyšších míst se oba astronauti podvolili a Chruščov jim v listopadu 1963 uspořádal pohádkovou veselku. Páru se v červnu roku 1964 narodila dcerka Jelena. Byla první dítě, které mělo za oba rodiče kosmonauty. Manželství ale nevydrželo a roku 1980 se astronauti rozvedli na přímluvu tehdejšího komunistického vůdce Leonida Brežněva.

Promluvila až po letech

Spekulace o průběhu letu a vlastních selháních při něm nechávala Těreškovová dlouho bez komentáře. Až při příležitosti svých 70. narozenin řekla svou verzi událostí. Podle ní ji žaludeční potíže způsobil ani ne tak let do kosmu, jako nekvalitní jídlo, které jí »na cestu« soudruzi zabalili. Z řídícího střediska se jí během letu nedostalo žádné podpory. „Byla připravena technicky, ale ne psychicky,“ řekl k tomu Halousek.


První a na dlouho poslední

Let Valentiny sice komunistická propaganda udávala za příklad emancipovanosti žen v Sovětském svazu, ve skutečnosti ale mohla celá mise skončit velmi špatně. Původně chtěl generál Nikolaj Kamin do vesmíru poslat dvě lodě se ženskou posádkou. To ale ideologové stopli a druhou ženu vyměnili za mužského kosmonauta. Z žen, které podstoupily výcvik spolu s Těreškovovou, se do vesmíru nepodívala žádná.  Ona sama intrikovala proti svým následovnicím, nakonec ženský oddíl kosmonautek 1. října 1969 zrušili. Sovětský svaz tak na svou druhou kosmonautku čekal dlouhých 19 let. Stala se jí roku 1982 Světlana Savická.  

Kdo je Valentina Těreškovová

Datum narození: 6. 3. 1937
Místo narození: Maslennikovo, Jaroslavlská oblast, Sovětský svaz
Těreškovová se narodila do chudé rodiny. Oba její rodiče byli kolchozníci, otec zahynul v rusko-finské válce. Do školy šla až po skončení 2. světové války jako osmiletá, po dokončení základní školy nastoupila do textilní továrny. Ve vzdělávání pokračovala už jen korespondenčně. Vypracovala se na uvolněnou funkcionářku Komsomolu. Během přípravy na let do vesmíru byla jedinou uchazečkou, která neměla vysokoškolské vzdělání.



Přečtěte si
bibijana
7. 3. 2017 • 11:08

To, že Těreškovová trpěla, mě naprosto nebere, šla tam dobrovolně. Jednou jsem ale četla článek, který popisoval, jaké utrpení prožívali pokusní kosmounauti psi - Lajka, Bělka a Strelka.

eisenbieger
6. 3. 2017 • 14:05

kazdej vi ze tam nahore musela roztahnout nohy a pro nektery se to i tajne natacelo

jity
6. 3. 2017 • 11:00

No oni z AHA holt byli u toho, když Valentina brečela a zvracela. Bylo to tehdy hezká žena a ať už to bylo jakkoliv, tak statečnost to byla.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.