Průzkum: Češi a práce? Za rok proflákáme měsíc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Průzkum: Češi a práce? Za rok proflákáme měsíc!

Chytrý telefon podle průzkumu odvádí zaměstnance od práce.
Chytrý telefon podle průzkumu odvádí zaměstnance od práce. (Foto Profimedia.cz)

Konečně víkend a odpočinek... Ale ruku na srdce, pracujete ve všední dny s plným nasazením? Zasloužíte si relax? Průzkumy tvrdí, že v zaměstnání průměrně proflákáme 61 minut denně!

Lelkování, kafíčko a pokec s kolegy? To už dávno nejsou hlavní důvody zahálky. Je moderní doba, od práce nás nejvíce odvádí technika. Zaměstnance rozptylují především počítače a telefony.

Průzkum se zaměřoval na administrativní pracovníky, kteří mají lákadla k zahálce přímo na stole. Nejčastěji pracovní čas promrhají na sociálních sítích, zpravodajských portálech a internetovými nákupy.

Chytré mobily
Nové technologie a hlavně mobilní telefony mají poslední dobou stále více navrch a kvůli nim narůstá i ztracený čas v práci, meziročně o 3 minuty na 61 minut denně!

„Z počítačů na mobil se přesunuje většina mimopracovních aktivit, které zaměstnance rozptylují a zdržují od práce,“ uvedl Martin Hnízdil ze společnosti truconneXion, která průzkum prováděla.

Nejen úředníci
Smartphony se v nabídce zábavy počítačům vyrovnají, v závěru loňského roku se z nich uskutečnilo 60 procent mimopracovních přístupů k internetu. Na něj se díky mobilu může připojit zaměstnanec odkudkoli, nemusí být nutně úředníkem v kanceláři.


Jako měsíc dovolené
V roce 2015 stálo »flákání« zaměstnanců firmy v průměru 37 560 korun, loni to bylo už celých 41 175 korun. A od roku 2011 ztráta narostla už o více než 11 tisíc! V průměru tak ročně zahálka pracujících odpovídá měsíci placené dovolené navíc.

Telefony jako bezpečnostní riziko
Firmy počítače monitorují, na chytré telefony však zapomínají. Přitom pracovní e-mail synchronizovaný do soukromého telefonu, který zaměstnanec ztratí, může znamenat vážný únik informací. Podle Martina Hnízdila se to ale pomalu mění. „Změna je však pozvolná, přístup firem je v této oblasti poněkud laxní,“ řekl včera Aha!.

Přečtěte si
ivannavratil386
15. 1. 2019 • 18:58

Moc zajímavý článek. Díky mockrát. Vzhledem k tomu, že podnikám (mám svoji offshore firmu, kterou jsem si založil přes https://www.ioffshore.cz/ ) tak se bohužel moc flákat nemohu. Neustále jsem v jednom kole. Na druhou stranu musím říct, že jsem takto mnohem spokojenější, než když jsem chodil do práce.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.