Silné životabudiče máte určitě ve spíži i vy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Silné životabudiče máte určitě ve spíži i vy

 (Shutterstock)

Pochutnat si na oblíbeném pokrmu a zároveň posilovat svoje zdraví? Ideální! Kuchyně je plná „léků“, které znamenají pro lidský organismus a jeho zdraví velký přínos. Mnohé určitě znáte a nejspíš i denně při přípravě nejrůznějších pochoutek používáte. Po jiných sáhnete, když vás skolí chřipka nebo zažívací potíže.

Pokud ulehnete s teplotami a „knedlíkem v krku“, určitě kromě tabletek z lékárny vsadíte i na osvědčené babské recepty. Jejich základem jsou právě staletími prověřené přírodní léky, které jsou zároveň oblíbenými surovinami používanými při přípravě pokrmů. Dovedete si představit své vaření například bez cibule nebo česneku? Třeba právě ty jsou kromě schopnosti fantasticky dochutit pokrm také nabité zdraví prospěšnými látkami – zkrátka chutnají a léčí.

OD KAŽDÉHO TROCHU
Není to ale ovšem jen česnek, cibule, med či křen, kuchyně je „léky“ nabitá. S lehkou nadsázkou lze říci, že v každé potravině, každé ingredienci se najde něco zdraví prospěšného. Právě proto odborníci stále označují zdravý jídelníček jako pestrý, zjednodušeně řečeno, od každého trochu – aby různě prospěšné látky z různých potravin mohly organismus posilovat na různých frontách. Zdraví určitě nebudete, pokud se rozhodnete konzumovat kilo pomerančů denně, a víc už nic.


CO JE SUPERPOTRAVINA?
Možná jste se setkali s výrazem superpotravina, který se používá při různých příležitostech. Víte ale opravdu, co znamená? Je to super velký hovězí steak nebo fazolové klíčky? Může být superpotravinou i jablko? Přesná definice neexistuje. Obecně se jedná o potravinu vyznačující se vysokým obsahem látek prospívajících zdraví. Označení má často podpořit prodej určitého výrobku. Mezi obecně uznávané superpotraviny nicméně patří např. borůvky, některé ryby, luštěniny, ječmen, vybrané druhy řas nebo med, který naše babičky používají od nepaměti.

CHUTNAJÍ A LÉČÍ
ČESNEK – působí jako dezinfekční prostředek, ošetřuje cévy, chrání před nejrůznějšími virovými infekcemi a pomáhá zvyšovat obranyschopnost organismu. Obsahuje také látky, které ochraňují buňky před působením volných radikálů.


CIBULE – obsahuje množství vitaminů a minerálů. Je bohatá na kyselinu listovou, vitaminy skupiny B, vitamin C, vitamin E a karoteny. Dále obsahuje důležité prvky jako železo, zinek, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď, jód. Má všestranné léčebné použití, hlavní význam je v prevenci nemocí.


KŘEN – je bohatý na vitamin C a draslík, obsahuje hořčičné silice, glykosidy a sinigrin. Kořen se doporučuje při infekcích močových cest a ledvin, dále uvolňuje hleny, podporuje činnost žaludku a střev. Působí antibioticky a celkově pomáhá při respiračních onemocněních. Křen je rovněž vynikající v rekonvalescenci, protože aktivuje životní síly.


MED – příznivé účinky medu vycházejí z jeho složení a původu. Nalezneme v něm vitaminy, minerály, aminokyseliny, éterické oleje, bílkoviny… Je užíván jako přírodní antibiotikum a posila pro imunitu, při prevencí i léčení dýchacích potíží, rýmy, chřipky, ale i civilizačních chorob. Dokáže čistit tělo od toxinů a volných radikálů. Neužívá se jen vnitřně. Pomáhá i při hojení ran a léčbě kožních problémů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.