Srazila ho nepozorná řidička: Tomáš (62) se učí znovu polykat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Srazila ho nepozorná řidička: Tomáš (62) se učí znovu polykat!

Manželka Jana se snaží pro Tomáše zajistit tu nejlepší péči.
Manželka Jana se snaží pro Tomáše zajistit tu nejlepší péči. (Foto Aha! – Jiří Krušina)

Na kole ho srazilo auto a Tomáš Dobruš (63) z Opavy byl vážně zraněn. Od té doby nemohl sám jíst, nedokázal polykat a kousat. Teď se to musí učit znovu!

Pacienti po nejtěžších úrazech, kteří dosud dostávali potravu sondou do žaludku, mají novou šanci. Oborníci je dokážou naučit znovu polykat a kousat. Jedním z prvních je právě Tomáš. „Manžel jel na kole za mnou a vnukem na zahradu. Srazila ho nepozorná řidička. Přežil zázrakem, ale skončil ve stavu nízkého vědomí,“ popisuje událost z roku 2015 manželka Jana (62). Nehoda jim v životě změnila vše.

Nevzdala se
Jana je zubní lékařkou a po prvních cyklech rehabilitací nechtěla dopustit, aby manžel skončil na oddělení LDN. „Tomáše jsem si vzala domů. Poskládala jsem si vlastní tým, aby měl co nejlepší péči. Omezila jsem i vlastní praxi, ale nelituji. Jeho stav se pomalu zlepšuje,“ říká Jana.

Mezi prvními
Lidé v kómatu či stavech nízkého vědomí jsou odkázáni většinou na přijímání potravy sondou. Při podávání běžné stravy se dusí. V sanatoriu v Klimkovicích začali pacienty učit pomocí elektrostimulace nejen polykat, ale také vnímat potravu. „Podává se studené, teplé, sladké, kyselé i slané. Pak to, co má pacient rád a sledují se jeho reakce. Cílem je, aby se hrtan při polykání pohyboval sám a nejen pomocí stimulace,“ uvedla doktorka Lenka Dzidová.

Pivo i guláš
Tomáš na terapii dostával mimo jiného i pivo a rozmixovaný guláš. „V naší republice máme špičkovou prvotní péči. Operace a léčebné výlohy manžela vyšly na 2,5 milionu korun. Stát ale vůbec neřeší následnou péči a pacienty nechává po odděleních LDN. Mám za to, že prvotní investice má pokračovat navazující léčbou. Jsem ráda, že v Klimkovicích VitalStim mají. Je to nová šance pro lidi, byť si jeho terapii musí hradit sami,“ dodala Jana Dobrušová.


Jak to funguje?
Pacient má na krk přilepené sondy, které do těla pouští pečlivě kalibrovaný elektrický proud. Ten stimuluje nervy v hrdle, zatímco se pacient snaží sám polknout.

Léčbu si platí sami
Jedna terapie trvá 90 minut a stojí 1350 korun. Ročně může přístroj pomoci 24 pacientům. Rodina do léčby Tomáše investovala veškeré úspory. „Poprvé zvažujeme, že oslovíme nadace a organizace specializující se na pomoc handicapovaným,“ dodala manželka Jana.

Vášnivě rád sportoval
Tomáš pracoval jako technik na Vysoké škole báňské. Přes 30 let hrál aktivně hokej. Byl vášnivým cyklistou i tenistou. Rád kutil a zahradničil. Dnes je odkázaný na péči rodiny.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.