Petr Jašek opustil súdánské vězení: Bití, mučení, ponižování! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Petr Jašek opustil súdánské vězení: Bití, mučení, ponižování!

Jašek líčí hrůzy súdánského vězení.
Jašek líčí hrůzy súdánského vězení. (Foto Aha! – Martin Přibyl, ara)

S islamistickými vrahy v jedné cele byl v Súdánu vězněn Čech Petr Jašek (52). Za údajnou špionáž nad ním visel trest až 24 let. Po měsících týrání a ponižování se na misionáře štěstí usmálo v podobě prezidentské milosti. Domů Jaška včera přivezl šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Po 14 měsících se do vlasti vrátil Petr Jašek (52). „Zhubl o 25 kilo. Ještě před několika hodinami vypadal jinak. Jak mi řekl, ve vězení mu říkali Karel Marx, protože byl nesmírně zarostlý. Nicméně během dne ho dali do pucu,“ prohlásil včera těsně po příletu ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).
Jeho zásluhou Jaška omilostnil súdánský prezident Umar Al-Bašír (73), jehož obžaloval Mezinárodní trestní tribunál ze zločinů proti lidskosti a který je tak označován jako diktátor.

Bin Ládinův muž
„První dva měsíce byly pro mě asi nejkrušnější, protože jsem byl umístěn na cele spolu se členy Islámského státu, kteří mě jako křesťana ponižovali. To ponižování potom přerostlo i k fyzickému bití, mučení a ponižování psychickému,“ vzpomněl Jašek na hrůzy súdánského vězení. Jeden z islamistů se mu chlubil, že už ve 12 letech nastoupil k osobní stráži teroristy Usámy Bin Ládina.

Záchod pro 100 lidí
Humanitární pracovník vylíčil i otřesnou hygienu súdánských arestů. „Skoro stovka lidí chodila na jeden záchod, kde ani netekla voda,“ vylíčil. Zažil však i tzv. ledničku, samostatnou celu, kde na něj celou noc dozorci pouštěli studený vzduch.

„Bylo to skutečně velmi náročné, já sám se situací v Súdánu zabývám od počátku 90. let minulého století,“ uvedl Jašek s tím, že si je vědom složitosti tamní situace. „Musím říci, že když jsem viděl na súdánském letišti naše letadlo s naší vlajkou, tak jsem byl skutečně hrdý, že jsem občanem ČR,“ řekl Jašek.

Kdo je MUDr. Petr Jašek
*český humanitární pracovník, dokumentarista a spolupracovník české pobočky organizace Hlas mučedníků
*dvacet let působil ve zdravotnictví, byl mj. ředitelem nemocnice v Počátkách
*kromě Súdánu působil také v Nigérii, kde pomáhal obětem útoků islamistické skupiny Boko Haram
*je členem sboru Církve bratrské v Kladně

Přečtěte si
rockyshowman
28. 2. 2017 • 11:24

Takové kraviny může vykládat pouze nějakým debilům u kafíčka v kavárně. Sám se ponížil v očích skoro celého národa. Může pokračovat v cestování, myslím si , že následující vláda lehce zapomene na hrdinu, pro kterého by určitě našel ve svém ústavu místo doktor Chocholoušek. A pádem této vlády doufám padne i BohoušTrawel agency cestovní kancelář. Teď před koncem by se páni měli proletět do USA a podívat se kterou nožičku zvedají mouchy, když jdou na záchod, popř. nabrat zkušenosti v které ruce drží indiáni vědro, když napájejí slepé koně.

jity
28. 2. 2017 • 09:19

No to, že se vrátil mu sice přeji, ale mučený a ponižovaný mi nepřipadal. To když vedli zajatce v Turecku, tak ti byli samá modřina a vypadali poníženě, ale pán určitě ne. Tím mu to sice přeju, ale neměli by z nás dělat voly.

joudajoudovy
28. 2. 2017 • 08:25

tezko uverit petovi svetoslapkovi, jenz byl bity, muceny, ponizovany, kdyz z letadla vybehl jak stepni kozel a to bez znamek stradani. ani opaleny i zrelaxovany kukuc nevykazoval znamky psychickych utrap. uz je na case, aby zaoral narodu predlozil ucet za jeho patraci i cestovni kancelar, vcetne nahrad a vyplaceneho odskodneni dobrovolnym turistum.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.