Zkáza po explozích v Poličských strojírnách: Výbuch a půl haly bylo pryč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zkáza po explozích v Poličských strojírnách: Výbuch a půl haly bylo pryč!

Pohled na explozemi poničenou halu.
Pohled na explozemi poničenou halu. (Foto Aha! – Jitka Pecharová, PČR)

Pyrotechnici začali prozkoumávat explozemi poničené Poličské strojírny. K hale, v níž ve čtvrtek došlo k sérii výbuchů trhaviny z likvidované munice a požáru, které měly za následek zranění 19 lidí, vyrazili v obrněném transportéru doprovázeném hasicím tankem.

Výbuchy pravděpodobně způsobilo zahoření trhaviny na lisu, které se přeneslo na munici, procházející delaborací. „To je proces, při němž se odděluje kovová část munice od náplně, kterou tvořil tritol a další trhaviny, jež se upravují například k využití do lomů,“ uvedl Bohuslav Machek z Báňského úřadu, jehož inspektoři sbírají podklady k vyšetřování a vyslýchají svědky. Proč k zahoření došlo, není zatím jasné.

Evakuace a zákaz vstupu
V okolí strojíren stále není bezpečno, policie proto evakuovala 70 lidí bydlících blízko podniku. Většina šla k příbuzným, sedm skončilo v azylu na letním stadionu. „Za hodinu jsem se musel sbalit. Vzal jsem to nejnutnější. Peníze, doklady, léky. Z krizového centra mi zajistili potraviny jako kafe, konzervy a pečivo,“ řekl invalidní důchodce Pavel Buček (41). Litoval jen toho, že si z domova nevzal i rádio, baterku a notebook. Na stadionu totiž není televize.
Pavel Buček

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.