Reflexní prvky zachránily 13 životů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Reflexní prvky zachránily 13 životů!

Odborníci doporučují dva reflexní pásky. Umístěné by měly být nad kotníkem a na zápěstí.
Odborníci doporučují dva reflexní pásky. Umístěné by měly být nad kotníkem a na zápěstí. (Foto Aha! – David Malík)

Povinnost nosit reflexní prvky mají chodci mimo obec rok. A nařízení je podle statistik expertů účinné. Zachránily 13 životů!

„V roce 2015 zemřelo mimo obce 41 lidí, v roce 2016 pak o 13 méně, to je prakticky o třetinu,“ uvedl BESIP. V obcích, kde se pěší po setmění označovat nemusí, naopak počet nočních obětí vzrostl o sedm. Přesto i loni docházelo k nehodám, kdy umírali chodci, kteří nebyli vybaveni reflexními prvky, ačkoliv se pohybovali na místech, kde jim to zákon nařizoval.

„Každá nehoda je specifická a těžko můžeme zobecňovat, že by tito lidé žili, kdyby měli reflexní prvky, ale určitě by měli větší šanci přežít,“ konstatuje šéf BESIP Martin Farář. Prvky pro zvýšení bezpečnosti chodců jsou povinné nejen za tmy, ale i v mlze a za hustého deště či sněžení. V obci je zákon lidem nenařizuje.

Víte, že...
...je prokázáno, že reflexní prvky mohou za zhoršené viditelnosti snížit riziko smrtelné nehody chodce až desetkrát? Reflexní prvek zajistí, že na neosvětlené silnici řidič pěšího uvidí na vzdálenost 200 metrů, bez něj jen na 18.
ÚMRTÍ CHODCŮ V OBCI

ÚMRTÍ CHODCŮ MIMO OBEC

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.