Českem se přežene orkán ...a ochladí se! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Českem se přežene orkán ...a ochladí se!

Vodohospodáři rozbíjejí ledové kry na řece Oslavě u zimního stadionu v Náměsti nad Oslavou.
Vodohospodáři rozbíjejí ledové kry na řece Oslavě u zimního stadionu v Náměsti nad Oslavou. (Foto pro Aha! – Marta Chodorová, Povodí Moravy)

Meteorologové varují před silným vichrem. Dnes odpoledne může místy dosahovat i síly vichřice a na horách až 130 km/h, tedy orkánu.

S ním se do Česka vrátí ochlazení a sněhové vločky se nad našimi hlavami budou vznášet i v nížinách. Sice je dnes svátek sv. Matěje, spojený s Matějskou poutí, o kterém vzhlížíme k jaru, ale naši předci v pranostikách věděli, že zima má stále sílu: Svatý Matěj ledy láme, nemá-li je, nadělá je. Vlivem studené fronty se mohou ojediněle vyskytnout i tzv. zimní bouřky, které jsou ve střední Evropě raritou.

Ledové kry ucpávají řeky

Neobvyklý úkaz se kvůli dešti a teplému počasí objevil na některých řekách. Koryty se valí velké kusy ledu a přes kry není vidět hladina.

Dechberoucí podívanou nabízí třeba Svratka na Brněnsku či Lužnice na jihu Čech, které jsou plné ker. Dramatická situace se odehrála u starého mostku Kozského potoka u Sezimova Ústí. Tam se kry nahromadily tak, že hrozilo ucpání a vylití vody z břehů. „Vůbec se to nehlo, ty kry ve vodě stály. Musel přijet bagr, který ty největší rozbíjel. Byly jich hromady. Nikdy jsem nic takového neviděla,“ řekla Marta Chodorová (29), která vše vyfotila.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.