Zločinci na útěku! Komu se nechce do basy? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zločinci na útěku! Komu se nechce do basy?

Po Janu Reitingerovi, dříve Heidingerovi, je vyhlášeno pátraní.
Po Janu Reitingerovi, dříve Heidingerovi, je vyhlášeno pátraní. (Foto: ara)

Dvojnásobného vraha Jana Heidingera (35), dnes Reitingera, hledá policie. Paranoidní schizofrenik, který zabil svou matku a otčíma a po třech letech byl propuštěn z bohnické psychiatrické léčebny, zřejmě utekl do zahraničí.

Heidinger, který si před časem změnil jméno na Reitingera, nepřišel 17. února na povinnou návštěvu k lékaři. Neznámo kde se ale pohybuje už od 4. ledna, kdy po něm policie kvůli napadení vyhlásila pátrání. O pomoc požádala i kolegy v zahraničí. U jména Reitinger přitom uvedla poznámku, že je nebezpečný.

„Pokud ho někdo zahlédne, ať volá 158 a nepokouší se ho zadržet. Muž je podezřelý z ublížení na zdraví a nebezpečného vyhrožování. Podle našich posledních poznatků je zřejmě v zahraničí. To ale nemusí platit, dnes se za pár hodin dostanete letadlem kamkoliv,“ řekl pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan. Reitinger má rád cestování a může být například v Indii. Právě tam se totiž vydal před tím, než zabil svou matku (†50) a otčíma, hudebníka Jihočeského divadla Pavla Malhockého (†62). Za brutální vraždu svých blízkých nikdy neskončil ve vězení.

Sotva ho po třech letech propustili z psychiatrické léčebny, vydal se zase do světa. A byla to opět Indie, kterou v listopadu 2013 navštívil, o dva roky později se zase vydal do Íránu. „Opakuje se podobná situace jako před vraždou. Tehdy nechal školy, odjel do Indie, přestal brát léky a pak zabíjel. Teď přestal chodit na brigádu, nedostavil se k lékaři a možná je někde pryč. Nikdo neví, co to s ním udělá, pokud nebude brát medikamenty,“ řekl Aha! jeden z kriminalistů.


Vyhrožoval, pak bodal
Heidinger svým blízkým opakovaně vyhrožoval dlouho před tím, než spory skončily tragédií. V noci 11. února 2010 se dobýval přes balkon do bytu své matky a vytáhl na ni a otčíma pistoli. Pak utekl. Vyděšená rodina přivolala policii, ta ale násilníka nezastihla. Když hlídka odjela, Heidinger se vrátil a před očima nevlastních sester pistolí a nožem brutálně zabil matku a otčíma.

Propuštěn z blázince
Vraha dopadli o několik dní později němečtí policisté u Pasova. Heidinger tvrdil, že si na nic nepamatuje. Soud rozhodl, že v době vraždy byl nepříčetný. Proto neskončil ve vězení, ale v psychiatrické léčebně v Bohnicích. Odtud byl po třech letech na návrh lékařů propuštěn. Soud mu nařídil ambulantní léčbu.
Policisté šli od válu
Případ tehdy vzbudil velkou vlnu nevole. Veřejností otřáslo, že si oběti v obavě o život přivolaly policii na pomoc, a ta je přesto nedokázala ochránit. Případ dokonce skončil před soudem. Službu konající operační důstojník a dozorčí služby podle obžaloby špatně vyhodnotili situaci, a dopustili se tak nedbalosti. Přestože hlídka navrhovala poskytnout rodině ochranu a chtěla násilníka hledat, jejich nadřízení situaci podcenili a takový rozkaz nevydali. Za zpackaný postup, který skončil velkou tragédií, odešli od soudu s podmínkou a u policie skončili.

Tihle také zmizeli ve světě!
Jan Heidinger alias Reitinger není ani zdaleka jediný, kdo »není k nalezení«. Policisté se mnohdy celé roky snaží dostat před spravedlnost pachatele vražd, podvodů, loupeží i tunelování. Zatímco někteří už vyfasovali trest, jiní místo toho, aby se zodpovídali ze svých činů před soudem, užívají si svobody všude možně ve světě.

Viktor Kožený (53)
Finančník, stíhaný v ČR za podvod ve výši 13,6 miliardy korun, žije od roku 1994 na Bahamách. V červenci 2010 rozhodl pražský městský soud, že Kožený a jeho bývalý kolega Boris Vostrý mají jít za miliardové podvody každý na deset let do vězení s ostrahou.

Boris Vostrý (69)
Bývalý předseda představenstva Harvardského průmyslového holdingu a blízký spolupracovník Viktora Koženého žije ve středoamerickém Belize a počátkem roku 2003 přijal belizské občanství. V ČR je stíhán jako uprchlý. V roce 2006 Vostrý oznámil, že se vrátí do Česka, pokud mu úřady poskytnou doprovod.
Radovan Krejčíř (48)
Podnikatel, podezřelý z rozsáhlých majetkových deliktů a přípravy vraždy celníka, uprchl v červnu 2005 policistům při prohlídce jeho domu. Od té doby byl i s rodinou na Seychelských ostrovech. Od dubna 2007 pobývá v Jihoafrické republice. Soud v Johannesburgu v roce 2008 rozhodl, že ho k trestnímu stíhání do Česka nevydá. Krejčíř nyní sedí v jihoafrickém vězení za podíl na vraždě libanonského podnikatele.

Martin Koloc (49)
Dvojnásobný mistr Evropy v závodech tahačů a podnikatel, kterého obžaloba viní z toho, že se čtveřicí bývalých manažerů společnosti Rubena Náchod připravili firmu o zhruba 250 milionů korun. Za to vyfasoval v roce 2011 roční podmínku. Policie vydala v roce 2004 na Koloce mezinárodní zatykač. Podle některých zdrojů pobývá střídavě na Seychelách a ve Spojených arabských emirátech.
Petr Lukeš (62)
Bývalý generální ředitel společnosti Cimex Holding žije od roku 1997 v USA na Floridě. V lednu 2010 soud Lukeše a pět jeho bývalých kolegů, kteří byli obviněni z vytunelování Válcoven trub Chomutov, zprostil obžaloby. Podle soudu se jim trestný čin, při němž údajně poškodili věřitele o 1,7 miliardy korun, nepodařilo prokázat. Státní zástupce se na místě odvolal.

Luboš Sotona (54)
Podnikatel z Chrudimska, podezřelý z podvodu a ublížení na zdraví své družce, který svědčil i v kauze Berdych, uprchl v roce 2004 z České republiky do Francie. V roce 2011 ho tam dopadla policie a o rok později byl odsouzen k šesti letům vězení.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.