Máte drahé povinné ručení? Neplaťte víc, než musíte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Máte drahé povinné ručení? Neplaťte víc, než musíte!

Změňte to, poradíme, jak na to!
Změňte to, poradíme, jak na to! (Foto Aha! – Petr Novotný, scom)

Pojišťovny se předhánějí slevami, jak ulovit nové klienty povinného ručení. Jenže na ty staré už tolik nemyslí. Výhodné podmínky tak často trvají jen rok a pak vám pojišťovna sazbu zvedne. Anebo vám nenabídne podmínky lepší. Nabízejí vám za stejnou cenu někde víc? Využijte toho. Poradíme, jak na to.

Nejrychlejší je změna majitele
Nejrychlejší cesta jak změnit pojišťovnu je, když vůz mění majitele. Změnu můžete pojišťovně dokázat kupní smlouvou nebo velkým technickým průkazem. Pojištění pak zaniká dnem nahlášení této události pojišťovně. 


Nejsnáze před výročím
Standardní cesta, jak zrušit povinné ručení, je dát písemnou výpověď nejpozději 6 týdnů před koncem pojistného období. To je vždy roční a začíná v den, kdy jste smlouvu o pojištění odpovědnosti uzavřeli. V případě, že tyto podmínky nedodržíte, může po vás pojišťovna vymáhat platbu i na další rok. 


Výpověď po nehodě
Výpověď můžete podat i čtvrt roku po nahlášení škodné události. Dostanete výpovědní lhůtu 1 měsíc a po jejím uplynutí pojištění skončí. 


Když zdraží
Minimálně dva měsíce před změnou ceny pojištění vás musí o této změně pojišťovna informovat. Jakmile to udělá, máte měsíc na to doručit jí písemnou výpověď. 


Hned po uzavření
Jakoukoliv smlouvu o povinném ručení můžete písemně vypovědět do dvou měsíců od jejího uzavření. Může se vám to hodit, když vás k sepsání někdo narychlo přemluví, a vy pak zjistíte, že smlouva není tak výhodná, jak vám tvrdili.


Neplacení je nejdražší
Smlouva o pojištění odpovědnosti může zaniknout i kvůli neplacení. Po určité době vám od pojišťovny přijde upomínka na zaplacení pojistného se lhůtou minimálně 1 měsíc. Jenže nikde není psáno, za jak dlouho to pojišťovna udělá, ani jak dlouhou lhůtu vám dá. A dlužné pojistné až do ukončení smlouvy jí musíte doplatit. 


Pozor na pokutu
Pokud nemáte povinné ručení, musíte si ho sjednat do 14 dní od zániku předchozího pojištění, nebo uložit SPZ do depozitu. Když to neuděláte, hrozí vám, že správní orgán vaše auto vyřadí z evidence a napaří vám pokutu až 40 tisíc korun. Pokud s takovým autem způsobíte nehodu, budete její náklady hradit ze svého.

Ceny se liší o tisíce
Ceny i nabídka pojišťoven se liší dost výrazně. Kupříkladu čtyřicetiletý muž z Prahy, který jezdí bez nehod Škodou Octavia 1.6 TDI, může mít pojištění za 2352 korun i 3594 korun. Jenže cena není všechno. Kupříkladu jedna z nejlevnějších námi nalezených pojistek měla limity do 150 milionů, zatímco jedna z nejdražších měla jen 35 milionů.

Lišily se i dodatečné služby. Někde nabízeli v rámci povinného ručení i úrazové pojištění řidiče, přepravovaných osob, cestovní pojištění zdarma, rozšířenou asistenci, pojištění rodinných příslušníků a dokonce i pojištění proti pokutám zdarma.

Přečtěte si
ivannavratil386
27. 7. 2019 • 23:21

No super, tomu říkám užitečný článek. Díky mockrát. Abych pravdu řekl, tak já ještě před pár měsíci za povinné ručení také platil šílené peníze. Naštěstí ale pomohlo to, že jsem přešel k jiné pojišťovně a díky tomu teď platím méně. Novou pojišťovnu se mi podařilo vybrat podle tohoto užitečného srovnání: http­s://ww­w.po­rovnej­24.cz­/povin­ne-ruceni

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.