Řidič bestie: Stydím se! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Řidič bestie: Stydím se!

Petr Neisser u soudu - hrozí mu 15 let!
Petr Neisser u soudu - hrozí mu 15 let! (ČTK)

BRNO – Stydím se! Omluvit své jednání se včera snažil před brněnským krajským soudem Petr Neisser (35). Ten vloni na Blanensku srazil autem Karla Pravce (15), těžce zraněného ho odvezl do lesa a tam ho zanechal bez pomoci. Neisser čelí obžalobě z pokusu o vraždu a hrozí mu až 15 let vězení!

Vzpomínáte? Srazil kluka a pohodil ho v lese, aby tam umřel

„Cítím hlubokou vinu a hluboké zklamání nad svým jednáním. Stydím se za své chování,“ řekl Neisser při zahájení procesu. V něm vypovídal také Pravec. Hoch je v domácím léčení. Nevadí mu prý, že jej Neisser srazil. O tom, jak je zraněný sám v temném lese a pomoc nepřichází, se mu ale dosud často v noci zdá.

Nehoda se stala 17. listopadu. Pravec byl tehdy s kamarády z fotbalu v Kunštátě. Vypil tři piva a před půlnocí šel na schůzku s bratrem. Náhle jej porazila žlutá Škoda Octavia RS, ve které jel Neisser s přítelkyní Šárkou Suchánkovou (19).

Při nehodě tělo mladíka nejdříve rozbilo přední sklo, pak se převalilo přes střechu a zadním sklem spadlo do kufru. Školákova zranění byla rozsáhlá: zlomeniny bércových kostí, otřes mozku, četné pohmožděniny. Neisser přitom tvrdí, že o zraněném chlapci v kufru neměl ponětí. S tímto živým nákladem dojel až do domku v Lysicích, v němž Neisser s přítelkyní a matkou bydlel. Teprve tam si prý všiml zraněného. „Nebyl jsem schopen racionálně myslet,“ uvedl. Pravce podle svých slov odvezl asi 1,5 kilometru od domu, kde jej nechal v lese několik metrů od silnice. Pokládal jej prý za mrtvého.

Po odjezdu vozu začal pro chlapce boj o život. Probral se a zjistil, že je v lese. Vůbec si prý neuvědomoval, co se stalo. Nejdříve si myslel, že je to nějaká legrace kamarádů, pak volal »mami, tati« a když nikdo nepřicházel, začal se s přelámanýma nohama plazit k silnici. Na pár metrů potřeboval celé hodiny. Nad ránem jel kolem řidič, který Pravce našel a přivolal pomoc.

Bezohledného řidiče dopadli policisté na základě ulomené SPZ hned druhý den. K činu se přiznal.Neisser včera soudu řekl, že si teprve dodatečně uvědomil, co se stalo. Nechal se na místo, kde chlapce zanechal, zavézt přítelem. „Pokud by tam ještě ležel, pomohl bych mu, přivolal bych pomoc, přiznal bych se k nehodě,“ zdůraznil obžalovaný.

Znalecké zkoumání ukázalo, že nehodu nezavinil. Pokud by tedy učinil to, co měl v plánu dodatečně, nebyl by vůbec trestán. Aby Neisser nemohl ovlivňovat svědky a nebo uprchnout, pobývá od listopadu ve vazební věznici v BrněBohunicích.

Před soudem stojí za pokus o vraždu a neposkytnutí pomoci. Hrozí mu výjimečný trest. Za neposkytnutí pomoci je souzena jeho přítelkyně, které však hrozí pouze rok za mřížemi.

Pravec prodělal po nehodě tři operace, čeká jej čtvrtá. Před Vánocemi opouštěl boskovickou nemocnici na vozíčku, nyní už k chůzi nepotřebuje ani berle. „Jezdím na kole a podle doktorů bych si už o prázdninách mohl zahrát fotbal,“ řekl u soudu. Po prázdninách nastoupí do školy, a to opět do prvního ročníku učebního oboru truhlář na střední škole v Letovicích. Kvůli zraněním měl totiž ve studiu delší přestávku.

Jak to bylo:

17. 11. Neisser srazil Pravce.
18. 11. Dopadení Neissera.
21. 11. Operace přelámaných nohou Karla Pravce v boskovické nemocnici.
23. 11. Policie rozšířila obvinění na pokus o vraždu, Neisserovi zadrželi řidičský průkaz a podali návrh na vzetí do vazby.
25. 11. Uvalení vazby na Neissera.
27. 11. Pravec po operaci už sedí na vozíčku.
4. 12. Pravce pouštějí z nemocnice.
18. 4. Podle vyšetřovatelů Neisser není viníkem nehody, ale obvinění z pokusu o vraždu nadále zůstává.
3. 5. Obžaloba Neissera z neposkytnutí pomoci a pokusu o vraždu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.