Chemoterapie Nikolce nezabírá, marně hledá dárce kostní dřeně... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Chemoterapie Nikolce nezabírá, marně hledá dárce kostní dřeně...

Malá bojovnice Nikolka oslaví začátkem března první narozeniny.
Malá bojovnice Nikolka oslaví začátkem března první narozeniny. (Foto: Znojemsko na dřeň, archiv manželů Fajmonových)

Nemilosrdnou diagnózu vyslechli od lékařů koncem loňského roku Veronika a Martin Fajmonovi. Jejich dcera Nikolka onemocněla akutní leukemií. Příběh děvčátka, které v březnu oslaví první narozeniny, vzedmul obrovskou vlnu solidarity.

Nikolka podstupuje v brněnské Klinice dětské onkologie v Brně chemoterapii, výsledky ale nejsou povzbudivé. „Třetí blok byl opět bez odezvy. Teď už je před námi poslední, která by měla připravit Nikolku na transplantaci v Praze-Motole,“ svěřil se na Facebooku lékař Martin Fajmon. Jenže pro děvčátko se zatím nenašel vhodný dárce kostní dřeně.

Nevyšlo pátrání v pokrevním příbuzenstvu. Pozornost se proto soustředí na dobrovolníky z registru dárců kostní dřeně. „Neztrácíme naději, že se vhodný dárce najde. Musíme věřit a doufat,“ řekl Aha! odhodlaně Nikolčin táta.

Nikolce se snaží pomoci řada lidí z republiky a potřeba jsou další. „Každý nově příchozí přináší naději pro život. Nejen pro Nikolku, ale i další nemocné,“ tvrdí Iveta Hlobilová ze sdružení Znojemsko na dřeň, která má osobní zkušenost s leukemií. Zákeřná nemoc postihla jejího syna. Vhodný dárce se nakonec našel v Německu.


Víte, že...
...Nikolku podpořilo již 5000 lidí, nikdo z nich však vhodným dárcem není?

Kde a jak se registrovat?
Do registru dárců dřeně může vstoupit každý zdravý muž a žena ve věku 18 až 35 let. Registr při pražském IKEM nyní zvýšil hranici pro dobrovolné dárce do 40 let. Veškeré informace získáte na www.kostnidren.cz nebo www.darujzivot.cz.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.