Před 115 lety se narodil Antonín Kalina (†88): Český Winton zachránil 900 dětí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Před 115 lety se narodil Antonín Kalina (†88): Český Winton zachránil 900 dětí!

Antonín Kalina (vpravo) s bývalým buchenwaldským spoluvězněm JUDr. Aloisem Neumanem.
Antonín Kalina (vpravo) s bývalým buchenwaldským spoluvězněm JUDr. Aloisem Neumanem. (Foto: ČTK, ara)

Využil fíglu a přechytračil nacisty. S nasazením života zachránil Čech Antonín Kalina (†88) život devíti stovkám židovských dětí v koncentračním táboře Buchenwald. Hrdinu nyní připomíná jeho rodné město Třebíč u příležitosti 115 let od jeho narození.

Do koncentráků Dachau a Buchenwald se dostal jako radikální komunista, paradoxně kvůli českým četníkům. Vedli si evidenci komunistů a ta se dostala do rukou policie. V čem spočíval fígl Kaliny? Od roku 1944 po bombardování v Buchenwaldu neexistovala centrální kartotéka vězňů. Na baráky, kde byli chlapci (12 až 16) umístěni, vyvěsil ceduli upozorňující na karanténu kvůli tyfu. Nemuseli tak každý den na nástup, sčítali se uvnitř. Postupně se jich tam snažil umístit co nejvíc. A Němci se tam kvůli nákaze báli vkročit. S postupem fronty, když nacisti nařídili svolání všech Židů z Buchenwaldu, nechal dětem přešít žluté nášivky. Když si pak příslušníci SS přišli pro židovské vězně, oznámil jim, že v bloku 66 již žádní Židé nejsou.

Nevěděli o něm
V sousedství Zadní synagogy v Třebíči otevřeli pamětní síň věnovanou rodákovi Antonínu Kalinovi. „Že je rodák, jsme objevili až v roce 2012, kdy byl v Izraeli oceněn jako Spravedlivý mezi národy,“ říká ředitelka městského kulturního střediska Jaromíra Hanáčková. V roce 2014 ocenil Kalinovy činy prezident Miloš Zeman udělením státního vyznamenání Za zásluhy I. stupně. Kalina zemřel v roce 1990 a je pochován na Olšanských hřbitovech v Praze.

 



Přečtěte si
ivoadler
19. 2. 2017 • 15:24

Neříkám to poprvé. Lezeme do zadku Britu Wintonovi, který nic neriskoval, přitom máme hrdiny, kteří nasazovali vlastní život a dokázali víc než Winton. A myslím, že není jediný. Nebo je to tím, že to byl komunista?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.