Petr (35) se nakazil - Kouslo ho klíště! Upadl do kómatu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Petr (35) se nakazil - Kouslo ho klíště! Upadl do kómatu!

Petr Zetocha skončil v nemocnici kvůli obyčejnému klíštěti.
Petr Zetocha skončil v nemocnici kvůli obyčejnému klíštěti. (pro Aha! – Karel Janda)

OPAVA – Doslova na poslední chvíli se dostal do nemocnice Petr Zetocha (35) z Javorníku. Byl už v kómatu, když lékaři v opavské nemocnici zjistili, že byl infi kován klíšťovou encefalitidou.

Petr Zetocha byl na konci května na procházce se svou rodinou v lese v okolí Javorníku. „Doma jsem si všiml, že mám na boku klíště, tak jsem ho vytáhl jako vždy: otočil jsem ho doleva a dezinfikoval jsem to místo slivovicí,“ řekl Aha! Po asi dvou týdnech začaly první příznaky. „Pořád jsem si myslel, že mám chřipku. Na klíště jsem dávno zapomněl, jenže se to nezlepšovalo. Měl jsem vysoké horečky, bolelo mě celé tělo. Nakonec jsem po cestě na pohotovost upadl do kómatu,“ vyprávěl.

„Klíšťová encefalitida je velice vážné onemocnění, které může skončit smrtí, v lepším případě ochrnutím. Jedinou ochranou proti němu je očkování,“ řekl primář infekčního oddělení Slezské nemocnice v Opavě Petr Kümpel.

„Ta bolest hlavy byla hrozná, nemohl jsem se pohnout, chřipka proti tomu nic není,“ popisuje svůj stav Petr Zetocha.

Letos se první pacienti s klíšťovou encefalitidou objevili více než o měsíc dříve než loni. Podle odborníků je to důsledek teplé zimy. Klíšťata měla daleko větší prostor pro rozmnožování. Stačí jim totiž teplota těsně nad deset stupňů Celsia. Člověka napadá jen druhé stadium vývoje klíštěte – pohlavně nedospělá nymfa.

Co dělat s klíštětem

1/ Postižené místo nejdříve vydezinfikujte.
2/ Klíště uchopte pinzetou nebo speciálními kleštičkami (dostanete je v lékárně).
3/ Dejte si pozor, abyste ho chytili u hlavičky, ne u zadní části těla. Hrozí totiž vymáčknutí obsahu jeho střev i se všemi mikroby do rány.
4/ Kývejte jím do stran. Klíště nekruťte, nemačkejte ani nemastěte.
5/ Místo opět vydezinfi kujte.

Hrozí obrna!

■ Klíšťata přenášejí především dvě nebezpečné nemoci – klíšťovou encefalitidu a boreliózu. Počet lidí, kteří onemocněli klíšťovou encefalitidou, se za poslední tři roky zvedl o tři sta procent. Případů boreliózy je o dvacet procent víc.
■ Encefalitida, která má dvě fáze, může způsobit těžkou obrnu. Zpočátku se podobá chřipce, ale pak nastoupí razantněji. Doprovází ji zvracení, vysoké horečky, křeče a obrna.
■ Proti encefalitidě se lze chránit očkováním, neexistují ale žádné léky, jen se tlumí příznaky.
■ Lymeská borelióza může ohrozit nervový systém nebo srdce. Proti borelióze dobře účinkují antibiotika.
■ Český hydrometeorologický ústav začal na svých webových stránkách zveřejňovat předpověď aktivity klíšťat na tři dny dopředu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.