Nebojte se gynekologa: Nová léčba děložních myomů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Nebojte se gynekologa: Nová léčba děložních myomů!

Lékař ukazuje ženě myom v její děloze.
Lékař ukazuje ženě myom v její děloze. (Foto scom, ara)

Pokud se žena dříve dozvěděla od svého gynekologa, že její potíže způsobuje děložní myom, většinou to znamenalo připravit se na operaci. Díky novým lékům by ale mnohé zákroky chirurgů mohla nahradit konzervativní léčba.

„Troufám si tvrdit, že v blízké budoucnosti se u nás sníží počty operačních odstranění dělohy, takzvaných hysterektomií, o 70 až 80 procent,“ říká pražský gynekolog MUDr. Lubomír Mikulášek z Centra pro léčbu myomatózy. Zásluhu na tom by mělo mít podávání hormonálního léku s účinnou látkou ulipristal acetát. Poté, co před několika lety přišel na náš trh, začaly počty operací pomalu klesat.


Dříve operace nebo tělísko
Dříve se myomy nejčastěji řešily tak, že chirurg odoperoval je samotné, nebo rovnou celou dělohu. Někdy se povedlo odstranit nepříjemné příznaky, především silné a nepravidelné krvácení tím, že gynekolog zavedl ženě nitroděložní tělísko, obsahující hormon progesteron.


Nyní léky
Dříve léčba myomů pomocí léků pomáhala jen dočasně a měla řadu nežádoucích účinků. Dnes je ale díky podávání hormonálních léčiv velmi efektivní. „Mám řadu pacientek, u nichž i myomy větší velikosti téměř zmizely,“ uvádí doktor Mikulášek, který za poslední rok a půl takto léčil více než 200 svých pacientek a tvrdí, že zhruba v 90 procentech případů se ženy vyhnuly operaci. I když podávání léku nezabere zcela, pomůže v řadě případů minimálně v tom, že velikost myomu, která by jinak vyžadovala otevřenou břišní operaci, zmenší natolik, že chirurg může použít laparoskopii.


Co jsou myomy
Nezhoubné nádory, které vyrůstající z děložní svaloviny. Jedná se většinou o tuhé svalové uzly, dosahující velikosti od 1 cm až po (výjimečně) několik decimetrů. Trápí až 40 procent žen v jejich plodném období života, nejčastěji pak mezi čtyřicítkou a padesátkou. 


Typické příznaky

* Prodloužené a silnější menstruační krvácení, které často vede k anémii neboli chudokrevnosti.
* Tlak v pánvi, pocit tíhy, nadmutí či otoku v podbřišku, obtížné močení, časté nucení na močení, plynatost či zácpa.


Typy myomů
a) subserózní, klenoucí se pod zevní povrch dělohy, směrem do dutiny břišní
b) submukózní, uložené těsně pod povrchem sliznice a vyklenující se do dutiny děložní
c) intramurální, prostupující celou šíří stěny děložní.       


Diagnostika
Myom je většinou objeven během gynekologické prohlídky ultrazvukem.

Víte, že...
...objeví-li se myom v mladším věku, může být i příčinou neplodnosti?
...se také mohou vyskytnout i komplikace u porodu či po něm, protože myomatózní děloha se může po porodu obtížněji zavinovat?

Více o léčbě myomů čtěte ZDE

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.