Stres i únavu přeperou rostliny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Stres i únavu přeperou rostliny!

Zelená barva uklidňuje a prospívá očím.
Zelená barva uklidňuje a prospívá očím. (Foto: scom)

Jste v zaměstnání unavení? Bolí vás hlava a pálí oči? Možná za to nemůže ani tak přemíra práce jako chemický koktejl, kterému jste vystaveni. Například v kancelářském vzduchu je až 300 druhů těkavých organických látek.

Zdrojem tohohle nezdravého koktejlu jsou koberce, nábytek, nátěry na zdech i kopírky a počítače. Jenže pobyt v takhle »zamořené« místnosti pak způsobuje bolesti hlavy, pálení očí a dýchací problémy. Pomoc ale existuje. S nezdravým prostředím se umějí poprat pokojové rostliny. Dokážou totiž nejen snížit množství škodlivých látek, ale zlepšují i kvalitu prostředí tím, že zvyšují vzdušnou vlhkost a snižují množství prachu. A navíc ovlivňují i chuť do práce a snižují stres.

Vybírejte pečlivě
Není kytka jako kytka. Každá umí něco trochu jiného. Proto je vybírejte i podle toho, co od nich čekáte.

Fíkus vyčistí vzduch
Jako levné a spolehlivé »čističky vzduchu« se osvědčí například fíkus a břečťan.
Monstera zvýší vlhkost
Suchý vzduch je častým problémem především klilmatizovaných prostor. Odborníci doporučují vlhkost kolem 40 procent, ale především v topném období klesají hodnoty až pod 20 procent. Jenže v takhle suchém prostředí lidem vysychají sliznice a snižuje se obranyschopnost. Vyplatí se proto vsadit na »pokojovky«, které umí vlhkost zvýšit. Kromě břečťanu a filodendronu to dokáže například i velmi nenáročný scindapsus. A spolehlivými »zvlhčovači« jsou díky svým obřím listům i monstera či banánovník.

Dračinec a zelenec pohltí škodliviny
Nezdravou chemickou směs způsobují v kancelářích tiskárny, kopírky, monitory počítačů, ale také koberce a nábytek. Společně »zásobují« prostředí například benzenem, xylenem nebo třeba formaldehydem. Některé rostliny se ale umějí vypořádat i s těmito chemikáliemi. Nebezpečný xylen, který je v lakovaném nábytku, pohltí datlovník zakrslý. Vyčistit vzduch od benzenu zvládne zelenec a břečťan a s trichloretylenem si poradí dračinec.
Květy potěší oči
Už naše babičky tvrdily, že pohled do zeleného uklidňuje unavené oči. Z lékařského hlediska skutečně rostliny snižují únavu očí tím, že odrážejí žlutozelenou část spektra, a to oči uklidňuje. Tohle sice umí každá zelená rostlina, pokud ale potřebujete vzpružit i nervy, vsaďte na nějakou kvetoucí. A například taková chryzantéma a gerbera mají kromě krásně barevných květů i schopnost vyčistit vzduch od formaldehydů.

Vsaďte na výdrž
Obáváte se, že vaši »péči« nepřežije žádná živá rostlina? Existují velmi odolné »držáky«. Takový tchynin jazyk vydrží téměř cokoli a umí si poradit s trichlorethyleny i formaldehydy ve vzduchu. Toulcovka (lopatkovec) zase potřebuje jen pravidelnou zálivku, za kterou se odvděčí odstraněním trichlorethylenů. Nenáročný na pěstování je i filodendron a nepravidelné zalévání a kolísání teploty přežije africká kopřiva, tlustice nebo voděnka. Statistika 
není nuda
✿ V místnosti s květinami klesá únava lidí až o 20 procent.
✿ Bolest hlavy se rostlinám daří snížit o 30 procent,stejně jako pocit sucha a bolesti v krku.
✿ Na pracovištích s květinami je nižší výskyt chřipkových onemocnění a kašel může poklesnout až o 40 procent.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.