Tobiášek (3) z Orlové: Bylo mu 17 měsíců, onemocněl rakovinou... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tobiášek (3) z Orlové: Bylo mu 17 měsíců, onemocněl rakovinou...

Konečně se už vrací zpět do normálního života.
Konečně se už vrací zpět do normálního života. (Foto ara)

Jsou mu tři roky a co si pamatuje ze svého krátkého života, je jen nemocnice. Když bylo Tobiášku Kubienovi (3) z Orlové 17 měsíců, dostal horečky a lékaři mu po vyšetření diagnostikovali zhoubný nádor. Teď se pomalu začíná vracet do normálního života.

„Vše začalo 20. října 2015, kdy měl syn od rána vysoké horečky. Nejedl a nepil, tak jsme s ním v noci jeli na pohotovost do nemocnice. Tam si nás nechali pár dní s tím, že to je viróza,“ začíná vyprávět příběh Tobiáškova maminka Tereza. Jenže z banální choroby se vyklubalo mnohem vážnější onemocnění. Doktoři kloučkovi našli zhoubný nádor nad ledvinou.

„Čekalo nás celkem sedm bloků chemoterapie a radioterapie. Byli jsme v nemocnici jako doma,“ vzpomíná mamka. Po drastické léčbě přišla dobrá zpráva. Novotvar o velikosti sedm centimetrů se zmenšil na tři. „Loni v březnu ho lékaři Tobíkovi odstranili celý a zvládli to na jedničku, aniž by syn přišel o ledvinu,“ říká Tereza.

Hned v květnu Tobiáše čekala poslední vysokodávková chemoterapie a 12 dní radioterapie. „Od té doby se pomalu vracíme do normálního života. Nyní bereme chemoterapii v tabletách, jde o roční udržovací léčbu,“ věří, že syn zhoubnou nemoc porazil. Bez následků ale chlapec nezůstane: „Tobík má na padesát procent poškozený sluch a v dospělosti nejspíš bude neplodný. Ale hlavní je, že je zdravý a živý,“ usmívá se maminka statečného kloučka.

Maminka Tereza: Teď vidím život jinak
„Dívám se na svět jinak, začala jsem si věcí vážit a neřeším blbosti. Když nejde o život, nejde o nic. Jsem hrdá na svého syna, že to zvládal jako opravdový bojovník. Díky němu jsem měla sílu bojovat. Nejhorší byly začátky, ale člověk se do toho dostane i přes všechny ty nervy a stresy, i když nechce,“ vzpomíná na těžké chvíle mamka Tereza. Rodině hodně ulevil Nadační fond Šance onkoláčkům. „Pomáhali nám ve velkém s materiální pomocí, jako jsou dezinfekce a podobně,“ doplňuje.

Můžete pomoci?
Chcete i vy pomoci dětem trpícím rakovinou, například dárkem? Navštivte internetové stránky www.nfsanceonkolackum.cz. Můžete přispět i finančně na transparentní účet 2600717725/2010. Do poznámky pro příjemce napište: Tobiášek.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.