Před 25 lety poprvé online: Internet v Česku slaví čtvrt století! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Před 25 lety poprvé online: Internet v Česku slaví čtvrt století!

Počítače na počátku devadesátých let měly k těm dnešním daleko.
Počítače na počátku devadesátých let měly k těm dnešním daleko. (Foto Cesnet.cz, sedmstatecnych.cz)

Zdá se, jako by tu byl odjakživa. Ve skutečnosti pronikal internet do tehdejšího Československa relativně pomalu. Poprvé se připojili techničtí nadšenci z pražského ČVUT přesně před 25 lety.

Idea internetu pochází z dob studené války. Původně mělo jít o čistě vojenský projekt, o síť, díky níž by si armádní velitelé mohli posílat informace, i když by její část byla fyzicky zničena. V 80. letech minulého století se do sítě tehdy zvané Arpanet připojily nejprve jen americké, později i další zahraniční univerzity.

Na počátku 90. let získalo povolení i pražské České vysoké učení technické (ČVUT). Připojení však málem zhatila byrokracie. Akademici si objednali router, ale ten přišel bez propojovacího kabelu.  „Domnívali jsme se, že kabel je součástí dodávky. Nebyl a doobjednání by znamenalo podstoupit opět tříměsíční licenční řízení,“ vzpomíná průkopník internetu inženýr Jan Gruntorád. Naštěstí si zlaté české ručičky poradily a jeden z techniků ČVUT dokázal kabel vyrobit sám. Počítač, který se tehdy připojil, nebyl žádný drobek. Zabíral celou místnost.

Víte, že...
...přenosová rychlost byla 19,2 kilobitu za sekundu, tedy tisíckrát pomalejší, než je dnes běžný internet v mobilu?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.