První český »terorista« Jan S. chtěl zemřít za Islámský stát! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

První český »terorista« Jan S. chtěl zemřít za Islámský stát!

Jan S. prý doufal, že ho v Sýrii někdo zabije.
Jan S. prý doufal, že ho v Sýrii někdo zabije. (Foto Aha! – Kateřina Moravcová)

Měl se stát zabijákem. K soudu ale včera přišel málomluvný zakřiklý mladík. Prvnímu Čechovi, jenž se chtěl stát bojovníkem Islámského státu, Janu S. (23) hrozí až doživotí kvůli podezření z přípravy teroristického útoku.

Jan S. konvertoval k islámu před čtyřmi roky. Loni se rozhodl, že se přidá k jeho nejfanatičtějším vyznavačům. U soudu vysvětlil i to, proč si vybral právě islám. „Přečetl jsem korán i bibli. Korán se mi ale zdál zajímavější, praktičtější,“ poznamenal.

Cesta k teroristům
Loni se pokusil dostat do Sýrie, aby se zde přidal k Islámskému státu a účastnil se tam výcviku a »převýchovy«. „Koupil jsem si jednosměrnou letenku do Turecka a v Giziantepu si pronajal auto, se kterým bych dojel do Sýrie. Tam bych kontaktoval někoho z Islámského státu, oni by mě dovedli k někomu, kdo to má na starosti,“ maloval si svůj výlet za teroristy mladík z vesnice na Plzeňsku.

Plánoval zemřít?
Hned v úvodu soud ale šokoval svou obhajobou, která se diametrálně lišila od jeho předchozích výpovědí u policie. „Do Sýrie jsem chtěl jet, aby mě zabili. Já nikoho zabíjet nechtěl. Nevím, jak by to udělali, třeba bych padl v bitvě. Trpím depresemi, už jednou jsem se pokusil o sebevraždu,“ vypověděl u soudu. Za svůj plán nyní pořádně zaplatí. Hrozí mu 20 let, nebo dokonce doživotí.

Máma: Je to hodný kluk...
U soudu včera vypovídala i jeho matka, která neměla ani nejmenší tušení, že její syn je muslim. O cestě údajně také nevěděla. „Můj syn nikdy nebyl agresivní. Je hodný a pracovitý,“ konstatovala matka obviněného. Potvrdila také, že v dětství chodil k psychologovi, protože nekomunikoval.

Obava z útěku
Policie Jana S. zpočátku vyšetřovala na svobodě. Po sedmi měsících pro něj domů přišla policejní zásahovka a Okresní soud Plzeň-jih na něj uvalil vazbu. Důvodem byla obava, že by mohl utéci nebo v trestné činnosti pokračovat.
Obdivoval džihádisty
Svůj obdiv k džihádu Jan S. v minulosti neskrýval. Na svém účtu na Twitteru měl mezi oblíbenými videa oslavující džihádisty. Na serveru Youtube opakovaně sledoval několik arabských filmů, například Útěk z Talibanu nebo Čtení z Koránu, které trvá 29 hodin. Rád poslouchal i arabskou tradiční hudbu. Mezi přehrávanými písničkami měl třeba i skladbu od metalové skupiny Escape the Fate v překladu s názvem Ta válka je naše.

Miluje střílečky
Mladík byl údajně závislý na počítačových hrách. Mezi jeho oblíbené patřily různé střílečky. Aktivně »pařil« podle profilu na herním serveru přes třicet her.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.