Ptačí chřipka se šíří: Bude se zdražovat?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Ptačí chřipka se šíří: Bude se zdražovat?!

Firma Blatenská ryba musela nechat vybít celý chov kachen.
Firma Blatenská ryba musela nechat vybít celý chov kachen. (Foto: ČTK)

Špatná zpráva! Nebezpečná ptačí chřipka se dál šíří jako lavina. Kvůli nákaze včera zanikl velkochov kachen v Blatné na Strakonicku. Veterináři tam zlikvidovali 20 tisíc zvířat!

Likvidace postihla celý chov. „Jedná se o 60 000 násadových vajec, z nichž 40 000 již bylo nasazeno, a o likvidaci zhruba 20 000 kachen od jednodenních kuřat až po různé výkrmové kategorie,“ uvedla Lucie Filásová z veterinární správy.

Firma Blatenská ryba už na konci ledna přišla kvůli nákaze v chovu Řitovíz o 6500 kachen, přibližně 20 tun masa. Pro tento podnik znamená chov kachen asi třetinu ročního obratu, který byl loni asi 150 milionů korun. Bude drůbeží maso dražší? „Není to zase tak obrovské množství nákazy, aby to nějak ovlivnilo ceny drůbeže," řekl Aha! jeden z chovatelů.
Nejhůř je na jihu
Nákaza byla zaznamenána celkem na dvaceti třech místech v Česku. Jenom o víkendu se objevilo pět nových ohnisek, včera další dvě. První v obci Záryby v Praze-východ ve Středočeském kraji, druhé v jižních Čechách v obci Horní Lhota na Jindřichohradecku. Nejhorší situace je v jihočeském kraji, kde už veterináři potvrdili osm ohnisek ptačí chřipky.

Vrátí se k chovu kachen?
Firma Blatenská ryba už přišla o celý chov kachen. „Znamená to pro nás velké ekonomické ztráty. Teď těžko říct, jestli se k chovu vrátíme. Budeme jednat, jestli seženeme nějaký násadový materiál. Kdybychom se k chovu kachen nevrátili, budou to milionové ztráty, pokud se vrátíme, ztráty se minimalizují. Je to pro nás velká rána a doufáme, že se z toho dokážeme zmátořit,“ řekl jednatel firmy Blatenská ryba Jiří Bláha.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.