Jak vybrat tu správnou střední školu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jak vybrat tu správnou střední školu?

Zkoušky jsou na všechny obory stejné!
Zkoušky jsou na všechny obory stejné! (Foto: ara)

Jaký obor zvolit, aby studenta bavil a našel po škole patřičné uplatnění? Není to snadné, často jde o rozhodnutí na celý život. Přihlásit se lze na jakoukoliv školu, učení je vlastně stejné – letos uchazeče čekají jednotné státní přijímací zkoušky.

Ještě váš potomek neví, čím by chtěl být? To neví většina žáku opouštějící lavice základní školy, proto jistě ocení, že mohou podat dvě různé přihlášky na dvě různé školy, klidně s naprosto odlišným zaměřením. V listopadu se podávala přihláška na některou školu s talentovými zkouškami. Pokud to studenti prošvihli, nevadí, na některých školách budou ještě druhá kola přijímacího řízení. Jestli nemáte umělecké sklony, čekají vás tedy státní přijímačky.


Výběr podle předmětů
Vyniká váš student v matematice a fyzice? Orientujte se na obory technického směru. Jde mu čeština? Poohlédněte se po humanitním oboru. Baví ho výtvarka a hudebka? Zkuste uměleckou školu s talentovými zkouškami.  Nestuduje zrovna na vyznamenání, ale má šikovné ruce? Zaměřte se na konkrétní učební obory. Tam ještě letos nejsou vypsané státní přijímačky. Vybírejte pečlivě, ve škole stráví dalších několik let svého života.
Jak vybrat obor?
„Kompletní seznam oborů, seřazených jak podle názvů, tak podle druhu studia, najdete na www. stredniskoly.cz,“ radí Markéta Majerová ze společností SCIO . Zajděte se do škol podívat. Zeptejte se tam na vše, co vás zajímá. Zjistěte si, jaké uplatnění bude vaše dítko mít, když vystuduje právě tento obor. Důležité je i to, jaké jsou možnosti pro případné navazující studium, ať již vyšší odborné nebo vysokoškolské. Poraďte se ve škole s pedagogickým poradcem, pomůže vám s nasměrováním, zná studenta celou základní školu.
Pomocník internet
Na internetu najdete komplexní on-line přípravu, texty modelových testů a cvičebnic, například test přijímačky nanečisto. „Ty simulují přesný průběh přijímacích zkoušek. Můžete dokonale porovnat, jak jste na tom ve srovnání s ostatními studenty,“ říká Markéta Majerová.

Termíny už jsou vypsané
Přijímací zkoušky proběhnou 12. 4. pro čtyřleté obory vzdělávání a 14. 4. pro šestiletá a osmiletá gymnázia. Druhý termín je vyhlášen na 19. 4. pro čtyřleté obory a 20. 4. pro šestiletá a osmiletá gymnázia. Zadání z matematiky a českého jazyka bude pro všechny střední školy jednotné. Kolik bodů vám bude stačit k přijetí, bude rozhodovat ředitel školy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.