SUPER dieta podle vaší krevní skupiny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

SUPER dieta podle vaší krevní skupiny!

Znáte dietu podle krevních skupin?
Znáte dietu podle krevních skupin? (Foto: ara)

Pokud se i vy rozhodnete držet dietu podle krevních skupin, měli byste mít na paměti několik zásad. Na ty nejdůležitější problémy, které jsou s tímto typem stravování spojené, se zeptalo Aha! pro ženy odborníků.

V čem spočívá?
Zastánci této diety jsou toho názoru, že co je vhodné pro jeden typ krve, může druhé působit potíže. Důvodem je, že každá krevní skupina obsahuje jiný specifi cký antigen (látku zodpovědnou za imunitní reakci našeho těla). Pokud tedy přijímáme potravu, která není v souladu s naší krevní skupinou, dochází k imunitní reakci našeho těla a důsledkem toho jsou pak problémy se zažíváním, plynatost nebo pocit těžkosti po jídle.

Skupina A vegetarián
Lidé s krevní skupinou A jsou náchylní k oslabení imunity, ale dobře se přizpůsobují změnám jídelníčku, lehce zpracovávají živiny a jsou rozvážní a precizní. Pro krevní skupinu je typické špatné trávení bílkovin živočišného původu, a to zejména červeného masa, mléčných výrobků, obojí se pak v těle ukládá ve tuku. Nejvhodnější strava skupiny A je vegetariánská. Vhodné potraviny: chléb a pečivo, luštěniny, zelenina, těstoviny, sója a výrobky z ní, když maso, tak drůbež, netučné ryby a mořské plody, ořechy, semínka, kysané mléčné výrobky v malém množství, bobulové ovoce, ananas, koření posilující imunitní systém. Nevhodné potraviny: červené maso a uzeniny, mléko a mléčné výrobky, nadbytek pšenice. Doporučená aktivita: jóga, relaxační cvičení.

Skupina AB všeho s mírou
Skupina AB je spojením skupin A a B poměrně vzácná. Lidé s touto krevní skupinou mají tolerantní imunitní systém a jsou přizpůsobiví, pokud jde o změny ve způsobu stravování. V podstatě platí, že mohou kombinovat potraviny vhodné pro skupiny A i B, ale jen v omezené míře. Vhodné potraviny: lehká masa, jako jsou krůta, jehněčí, králík nebo bažant, plody moře, mořská sůl, mléčné výrobky, zejména zakysané, vejce, sója, rýže, oves a ovesné produkty, rýže, ovoce – hlavně bobulové, zelenina, citrony. Nevhodné potraviny: červené maso, pohanka, kukuřice, semínka, pšenice, fazole, máslo. Doporučená aktivita: nenáročné fyzické cvičení, jízda na kole, tenis, plavání.

Skupina B všežravec
Lidé s touto krevní skupinou jsou typičtí všežravci se silným imunitním systémem. Proto potřebují pestrou stravu. Hlavní příčinou nabírání na váze je lepek obsažený v pšenici a kukuřici. Negativně působí na zažívání i pohanka, arašídy a čočka. Vhodné potraviny: červené maso, zvěřina, králičí ryby, nejlépe losos, mléčné výrobky – především nízkotučné, ovesné a špaldové produkty, brambory, rýže, zelí, houby, ovoce, zelenina, většina luštěnin. Nevhodné potraviny: pšenice, žito, kukuřice, pohanka, arašídy. Doporučená aktivita: chůze, tenis, plavání, cyklistika, ideální je kombinovat vyšší zátěž a relaxaci.

Keto dieta: Co to je a jak pomůže zhubnout právě vám?

Skupina 0 masožrout
Lidé se skupinou 0 jsou silní jedinci, kteří mají dobrou přirozenou obranyschopnost proti chorobám a infekcím. Nevýhodou je pomalejší metabolismus. Jedná se o klasické masožravce, kdy energie přijatá z masité stravy je v těle rozložena optimálně a neukládá se ve formě tuku. Naopak jim vůbec nevyhovuje lepek, který je obsažen zejména v pšenici. Vhodné potraviny: maso, zejména hovězí, skopové, kuřecí krůtí, tučné ryby, mořské plody, zelenina – listová (špenát, brokolice nebo salát), vhodná jsou i rajčata, sója produkty z ní, kozí mléko a sýry, zeleninové šťávy, lesní ovoce, dýňová semena a vlašské ořechy. Nevhodné potraviny: pšenice a jiné obiloviny, kukuřice, čočka a fazole, květák, mandarinky, pomeranče, banány, produkty z kravského mléka. Doporučená aktivita: intenzivní fi tness, aerobik, kontaktní sporty, běh.

Výhody
◆ Nemáte pocit plnosti po jídle, netrpíte nadýmáním ani únavou.
◆ Zlepšíte si zažívání a zrychlíte metabolismus, díky tomu hubnete zdravě a přirozeně.
◆ Minimalizujete riziko potravinových intolerancí.

Nevýhody
◆ Musíte vědět, jakou máte krevní skupinu.
◆ Je potřeba přemýšlet o tom, jaké potraviny jíte.
◆ Hubnutí je pomalé, úbytky na váze nejsou velké.

Názor odborníků na tuto dietu si přečtěte v týdeníku Aha! pro ženy

APŽ 06/17

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.