Babiš převedl Agrofert: Kdo teď ovládá jeho miliardy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Babiš převedl Agrofert: Kdo teď ovládá jeho miliardy!

Andrej Babiš (62, ANO), vicepremiér, ministr financí.  100 % akcií Agrofertu a  100 % akcií SynBiolu.
Andrej Babiš (62, ANO), vicepremiér, ministr financí. 100 % akcií Agrofertu a 100 % akcií SynBiolu. (Foto Aha! – K. Kopáč, ČTK, ara)

Šel do politiky s tím, že »všetci kradnú«. Nakonec se ale koaličním partnerům zdálo, že by si mohl na dotacích příliš urvat právě on. Výsledek? Ministr financí, vicepremiér a miliardář Andrej Babiš (62, ANO) musel kvůli zákonu své firmy svěřit jiným. Kdo dohlíží na jeho penízky?

Akcie svých dvou skupin Agrofert a SynBiol vložil Babiš na konci minulého týdne do dvou takzvaných svěřenských fondů – obdob nadací spravujících majetek. První fond obsahuje 90 procent akcií potravinářského impéria a 100 procent akcií SynBiolu. V čele tohoto fondu stojí Zbyněk Průša (63).

V čele druhého kde je 10 procent Agrofertu, pak Alexej Bílek (62) – dva lidé za hrob věrní ministrovi. A dohled nad nimi má tříčlenná rada, v níž nesedí nikdo jiný než politikova partnerka, ač nikoliv manželka, blonďatá milovnice interiérového designu Monika (42).

Klidně mu domluví
Kdo jsou muži, jimž i Babiš, kterého provází pověst paranoika, důvěřuje? Podle informací ihned.cz opravdoví kamarádi do deště. Je jim podobně let jako jemu a stejně jako ministra je evidentně ze všeho nejvíc zajímá byznys. Průšovi už při vstupu do politiky předal roli předsedy představenstva Agrofertu. Znají se totiž od devadesátých let a právě Průša je prý jedním z mála lidí, kterým Babiš dovolí výtky. Bílek je poněkud tišší voda – právník, který Babišovi léta kryje záda, když hrozí jakýkoliv problém a jeho skutečný muž číslo dvě. Stop ve jménu blond!
Nakonec ale oba mocní mohou narazit na »blonďatou barikádu«, tedy Babišovu prodlouženou ruku. Tříčlenná rada, v níž je Monika, totiž schvaluje důležité kroky správců, případně je dokonce může vyměnit. „Systém fondů jsem zvolil jako pojistku a kontrolu, neboť v určitých záležitostech se oba správci budou muset dohodnout na společném postupu,“ uvedl Babiš v tiskové zprávě.

A ačkoliv se teď čertí, že je novela zákona o střetu zájmů, která jej k transferu majetku donutila, protiústavní, má vlastně klídek: o jeho jmění se starají lidé, kteří mu je celí šťastní vrátí, až skončí s politikou. On je může komandovat, jak s majetkem nakládat – koneckonců na to jsou od šéfa Babiše zvyklí. A do té doby mohou Agrofert a spol. čerpat dotace a ucházet se o státní zakázky!

Lex Babiš
Tento název se vžil pro novelu zákona o střetu zájmů. Omezuje firmám členů vlády přístup ke státním zakázkám a k dotacím. Sněmovna přehlasovala veto prezidenta a Babiš se musel smířit s tím, že na něj zákon dopadne. Tvrdí ale, že je protiústavní.

Agrofert
Zde se koncentrují Babišovy zemědělské, potravinářské a chemické firmy včetně Lovochemie či Kosteleckých uzenin. Patří sem i média, která ministr vlastní. Předsedou představenstva je Průša.
SynBiol
Patří sem třeba dotačními pochybnostmi opředená Farma Čapí hnízdo či fond Hartenberg investující do zdravotnictví, zejména do reprodukčních klinik. Předsedou představenstva je Bílek.

Konec kauzy StB?
Slovenský nejvyšší soud včera zamítl stížnost na dřívější rozhodnutí nižších soudů, že Babiš je neoprávněně evidován ve svazcích Státní bezpečnosti coby její agent.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.