Dnes je Světový den boje proti karcinomu: Kouření = riziko rakoviny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Dnes je Světový den boje proti karcinomu: Kouření = riziko rakoviny!

Riziko kuřáků onemocnět plicní rakovinou stoupá oproti nekuřákům až pětadvacetkrát.
Riziko kuřáků onemocnět plicní rakovinou stoupá oproti nekuřákům až pětadvacetkrát. (Foto scom, ara)

Kouříte? Tak vězte, že máte několikanásobně větší riziko onemocnění nějakým druhem karcinomu. Především na to chce upozornit letošní Světový den boje proti rakovině.

Rakovinou ročně onemocní 1,41 milionu lidí, v Česku je zaznamenáno více než 80 000 nových případů ročně. „I přes nemalé schopnosti dnešní medicíny je zdraví především zodpovědností každého jedince. A práce lékaře bez součinnosti pacienta je pak velmi obtížná,“ říká profesor Luboš Petruželka, přednosta Onkologické kliniky VFN v Praze a dodává, že odhadem 33 % všech případů je spojeno s kouřením.

„Naše snaha je dnes upřena především na screening a včasnou diagnostiku, kdy je většina typů rakoviny dobře zaléčitelná. I přes pokroky vědy a medicíny je stále nejúčinnější prevence, tj. zdravý životní styl, dostatek pohybu a vyhýbání se pobytu v zakouřeném prostředí,“ nabádá profesor Petruželka.

Nádory kůže jsou nejčastější
Nejčastěji jsou u nás diagnostikovány kožní nádory, dále pak střeva a konečníku, následují nádory prsu u žen a prostaty u mužů. V celosvětovém srovnání zaujímá Česká republika nelichotivé 8. místo.

Poradna pro nemocné
Pokud člověk onemocní, po počátečním šoku začne on nebo jeho rodina hledat o nemoci informace. To potvrzuje i ředitel pacientské organizace Onkomaják Tomáš Kruber: „Lidé se na nás obracejí s dotazem, kde svou diagnózu konzultovat či kde se léčit. V takovém případě je směrujeme na komplexní onkologická centra v příslušném regionu.“

Více zájemců o prevenci
Odborníci si pochvalují, že lidé v posledních letech díky adresnému zvaní Všeobecné zdravotní pojišťovny více chodí na preventivní onkologická vyšetření. Loni jich přišlo o desítky tisíc více než v minulosti.

Kde na své zdraví dbají nejvíc
Největší nárůst v docházce na preventivní vyšetření, nádoru tlustého střeva a konečníku zaznamenala VZP v Praze (+25,5 %) a v Karlovarském kraji (+22,2 %). Nad republikový průměr dosáhl i Středočeský kraj (+18,4 %), Liberecký kraj (+16,4 %), Kraj Vysočina (+14,7 %) a Ústecký kraj (+14,5 %). V Pardubickém kraji pak VZP zaznamenala největší nárůst docházky žen na mamografické vyšetření (+17,3 %). Druhý skončil Zlínský kraj (+12,7 %) a třetí byl Ústecký kraj (+11,2 %). Kdo je písemně zván?
„Pozvánky jsou adresovány těm klientům, kteří mají na vyšetření ze zákona nárok, ale už několik let se jich nezúčastnili,“ vysvětluje Oldřich Tichý, tiskový mluvčí VZP.
› U rakoviny tlustého střeva a konečníku muži i ženy od 50 do 70 let
› U screeningu rakoviny prsu ženy od 45 do 70 let
› U rakoviny děložního hrdla ženy od 25 do 70 let

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.