Smog je zpět: Jak nás ničí psychicky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Smog je zpět: Jak nás ničí psychicky!

Ostrava. Zataženo a smog, takové bylo počasí včera odpoledne.
Ostrava. Zataženo a smog, takové bylo počasí včera odpoledne. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink, Facebook/Milujeme Olomouc)

Do Česka se vrátil smog. Zahalil Prahu, střední Čechy, Pardubicko, Královéhradecko a Moravskoslezský kraj. A dnešek podle meteorologů nebude jiný. Na modrou oblohu můžeme zapomenout. Co to pro nás znamená, kromě toho, že se nám bude špatně dýchat? Budeme bez nálady, melancholičtí.

Během včerejška přecházela přes naše území od západu teplá fronta se srážkami, které vzduch v Praze a okolí částečně pročistily, a odpoledne se situace zlepšila i ve zbytku Česka. „Inverze se ale začala vracet znovu během noci na pátek. Vál jen slabý vítr a leckde bylo úplné bezvětří, takže koncentrace prachu začaly stoupat,“ konstatovala Dagmar Honsová z Meteopressu.

Víc kafe a nespavost
Neustále zatažená obloha nás deptá. Na délce slunečního svitu podle odborníků závisí, zda budeme mít dobrou, nebo špatnou náladu. Sluneční paprsky velmi výrazně ovlivňují naši psychiku. Pokud nevidíme modrou oblohu více než tři dny, upadáme do melancholie, hůř se nám pracuje, spí a vypijeme víc kávy než obvykle. „Důležité je udržet si zdravou životosprávu a dobrou mysl. Pokud nás »rozhodí« výkyvy počasí, může to znamenat i hlubší psychický problém,“ tvrdí psycholog Andrej Drbohlav.

Konečně zafouká
Na nadcházející víkend mají meteorologové ale přece jen lepší vyhlídky. Předpovídají, že by měl foukat mírný vítr. Místy bude pršet nebo se vyskytnou srážky mrznoucí, takže smog by měl konečně z ovzduší zmizet.

Smog = méně chytré děti?
Zhoršené rozptylové podmínky zatěžují zejména seniory a děti. Ti by ve dnech se smogem měli být venku co nejkratší dobu nebo raději nevycházet vůbec. Existují dokonce i studie, které tvrdí, že zhoršené rozptylové podmínky ovlivňují inteligenci dětí, a to ještě v době před narozením. Pokud se matka zdržuje v době těhotenství ve smogu, narodí se jí méně chytré dítě. „Ať už těmto závěrům budeme věřit nebo ne, určitě se shodneme na tom, že počasí prostě neporučíme a s ekologickým chováním musí každý z nás začít u sebe i u svých dětí,“ říká meteoroložka Dagmar Honsová.

Hodina a 19 minut k dobru
Důvod k radosti i přesto máme. Prodlužuje se den. Pokud budeme chtít být přesní, potom je délka bílého dne, od svítání po západ slunce, oproti zimnímu slunovratu delší o hodinu a 19 minut. Znamená to, že dnes svítá o 25 minut dříve a Slunce zachází o 54 minut později. A dnešek bude ještě o tři minuty delší – tedy celkem o 1 hodinu a 19 minut. Podle měsíčního výhledu počasí by se měla průměrná délka slunečního svitu pohybovat kolem 68 hodin.

Leden byl 7. nejchladnější za 56 let
Letošní leden byl sedmý nejchladnější od roku 1961, kdy se začaly na území Česka zaznamenávat celkové průměry teplot. Průměrná teplota v lednu 2017 dosáhla –5,6 °C. „Chladněji než letos bylo v lednu 2006, průměrná teplota tehdy klesla na šest stupňů pod nulu,“ řekl Petr Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu. Vůbec nejstudenější první měsíc roku za 56 let pravidelného měření po celé zemi zaznamenali meteorologové v roce 1963, kdy průměrná teplota klesla na minus 8,8 stupně.

V noci až minus 8 °C
Dnes    Mrznoucí mlhy, ledovka    –2 °C/2 °C
Zítra    Mrznoucí mrholení, sníh    –4 °C/3 °C
Neděle    Mrznoucí mrholení, sníh    –3 °C/4 °C
Pondělí    Mrznoucí déšť, sníh    –5 °C/3 °C
Úterý    Sněhové přeháňky    –4 °C/4 °C
Středa        Sněhové přeháňky    –6 °C/1 °C
Čtvrtek     Sněhové přeháňky    –8 °C/0 °C

Zima přináší ale i radost: Sněhulák jako dlouhé čekání na tramvaj
Zdálky na první pohled žena, která umrzla při nekonečném čekání na tramvaj. Zblízka originální sněhová socha.

Neobvyklého sněhuláka v podobě ženy sedící na lavičce u tramvajové zastávky na Žižkově náměstí v Olomouci vytvořil neznámý umělec ve středu. Lidé ji obdivovali a chválili: „Je to paráda. Víc takových soch na zastávkách.“
Celá hanácká metropole je ostatně nyní místem, které dokazuje, že sníh nemusí přinášet jen starosti na cestách, ale i mnoho radostí. Sněhuláci jsou takřka na každém rohu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.