Primář špitálu, kde zemřel pacient: Fungujeme nezákonně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Primář špitálu, kde zemřel pacient: Fungujeme nezákonně!

Primář Hulínský přiznal vinu, stejně jako kolegové Křižanovič a Malcevová.
Primář Hulínský přiznal vinu, stejně jako kolegové Křižanovič a Malcevová. (Foto Aha! – Martin Přibyl)

Loni v květnu nepodali pacientu-diabetikovi Jiřímu H. (†65) inzulin, následně zemřel. Doktoři interny nymburské nemocnice za to nyní stojí před soudem. Primář Václav Hulínský (50) v rozhovoru pro Aha! řekl, že jeho oddělení funguje nezákonně.

Před soudem jste uvedl: Jediným řešením je zavřít to tu. Proč?
„Ze zákona tu musí být tři lékaři s atestací, jako mám já. Jde o vyhlášku o minimálním personálním vybavení zdravotnického zařízení. Na oddělení jsem ale sám.“

Interna tedy funguje nezákonně?
„Ano, samozřejmě. Tohle je velmi výbušné téma.“

Jedenáct lékařů nemá potřebné vzdělání. Měli by být pod dohledem?
„Atestace je dlouhodobá záležitost. My nejsme akreditované pracoviště, takže u nás si ji udělat nemohou. A pokud si ji půjdou udělat jinam, už se zřejmě nevrátí.“

Přišel jen s kyčlí...
Péči o pacienta s bolestí kyčle měl na starost lékař Michal Křižanovič. Nezjistil, že je diabetik, a nepodával mu inzulin, ani když se mu zvyšoval cukr. Přestože se jeho stav horšil, po pár dnech ho propustil. Ještě ten den se pacient vrátil, ani intenzivní léčba mu život nezachránila. Křižanoviči za usmrcení z nedbalosti hrozí šest let vězení, ale protože nemá atestaci, měl na něj dohlížet primář Hulínský. Neudělal to, proto stejný trest hrozí i jemu. Lékařka Tamara Malcevová může dostat dva roky za falšování dokumentace. Po úmrtí chtěli doktoři zamaskovat stopy.

A co nemocnice? Mlží...
Deník Aha! se obrátil i na vedení nymburské nemocnice, aby komentovalo tvrzení primáře interny Václava Hulínského. Jednatelka špitálu Alena Havelková byla velmi stručná. „Personální stavy dle legislativy plníme,“ řekla.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.