Nesouhlasila, Trump ji odstřelil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nesouhlasila, Trump ji odstřelil!

Donald Trump
Donald Trump (Foto EPA, Reuters, ČTK)

Spory o prezidentský zákaz vstupu občanů některých muslimských zemí do USA už mají první »oběti« ve vládě. Donald Trump (70) bleskově vyhodil čerstvou ministryni spravedlnosti, jež s jeho nařízením nesouhlasila.

„Provádění prezidentova příkazu neodpovídá povinnostem ministerstva a není v souladu se zákony,“ vzbouřila se Sally Yates (56) a nakázala imigračním úředníkům, ať prezidenta ignorují. Opírala se při tom i o výnosy několika soudců, kteří části nařízení zmrazili, než soudy podrobně neprozkoumají, zda neporušují ústavu. Na úřadech tak zavládl chaos – někde poslechli prezidenta, jinde soudy.

„Odmítnutím příkazu na ochranu občanů USA zradila ministerstvo spravedlnosti,“ reagoval Trump. Padáka dostal i ředitel Imigračního a celního úřadu. Bez udání důvodu.

Yates byla donedávna na ministerstvu náměstkyní, do čela ji povýšil sám Trump ani ne před dvěma týdny. Ovšem jen načas, než Senát schválí Trumpova kandidáta Jeffa Sessionse (70). V USA je ministerstvo spravedlnosti jedno z nejsilnějších, spravuje federální policejní složky (např. FBI), soudy či pohraničníky.

I Obama se probral
Ač si Barack Obama (55) chtěl užít aspoň nějaké volno (naposledy byl spatřen v Karibiku), Trumpovy kroky ho nenechaly klidným. I když říkal, že jako všichni exprezidenti bude mlčet, nebude-li ohrožena sama demokracie. Mlčel deset dní – pochválil občany, kteří proti Trumpovu nařízení demonstrují. „Vykonávají ústavní právo shromáždit se a být vyslyšeni volenými zástupci. Právě to očekáváme, když jsou v sázce americké hodnoty.“


Psychologové: Trump je nebezpečný narcis
Podle odborníků na duševní zdraví má prezident vážnou poruchu osobnosti. „Narcismus narušuje jeho schopnost vidět realitu,“ soudí klinická psycholožka Julie Futrell.

„Nebezpečně duševně chorý, neschopný vykonávat funkci prezidenta,“ hodnotí John D. Gartner, psychoterapeut spolupracující s prestižní Univerzitou Johnse Hopkinse.

K diagnóze narcismu mají psychiatři devět příznaků, například závist, přeceňování vlastních úspěchů a výjimečnosti, vyžadování obdivu či nedostatek pochopení pro druhé. Touto poruchou trpí člověk s alespoň pěti příznaky; Trumpova povaha odpovídá minimálně osmi.


Mluvčí ho brání: Nekoukal na Dory, telefonoval s lídry
Bílý dům popřel zprávy, že v neděli, když davy protestovaly proti zákazu vstupu imigrantů, Donald Trump (70) koukal s dětmi na animovaný trhák Hledá se Dory. „Byla to plánovaná rodinná akce pro zaměstnance a jejich děti v kinosále Bílého domu. Prezident je pouze během 60 sekund přivítal a pak se věnoval svým povinnostem. Mimo jiné si volal s některými světovými lídry,“ uvedl mluvčí Sean Spicer.

Voliči se ho zastávají
Uprostřed vlny odporu, která se proti němu zvedla, se tak trochu ztrácejí i Trumpovi zastánci. Poukazují na to, že jen plní své předvolební sliby. „Dělá, co řekl, a říká, co dělá. To některé lidi trošku straší,“ hájí prezidenta jeho volička Barbara Van Styckel. „Nejsme sociální služba pro celý svět. Chápu, že potřebují pomoc, ale jsou i jiné cesty, než je dopravovat sem,“ přidal se Jim Butterbaugh.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.