Boubín ozářil modrozelený záblesk! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Boubín ozářil modrozelený záblesk!

Slunce se dere nad obzor...
Slunce se dere nad obzor... (Foto Roman Szpuk)

Zahlédli jste včera na obzoru sluneční kouli se zelenou září? Pak jste měli štěstí a spatřili vzácný úkaz známý jako zelený záblesk. Ten včerejší měl navíc unikátní modrý odstín.

Fotograf Roman Szpuk tento jev zachytil na šumavském Boubíně při východu slunce. „Je to poprvé, co se mi podařilo vyfotit zelený záblesk s odstíny modré. Zelený je možné někdy zahlédnout, ale modrý je ještě vzácnější,“ řekl Szpuk.

Záblesk vzniká při západu slunce, ale dá se zachytit výjimečně i ráno a trvá jen krátký okamžik. „Způsobuje ho atmosférický lom či ohyb slunečního světla. Zemská atmosféra láme sluneční světlo do barev jako hranol, přičemž červené barvy ohýbá mírně a zelené a modré barvy do větších úhlů,“ popsal fotograf.

Nutná je čistá atmosféra
Podmínkou vzniku úkazu je jasná obloha a slunce blízko vzdáleného horizontu. „V tu chvíli lze někdy tak na vteřinu spatřit hned nad slunečním okrajem jakoby opožděný zelený záblesk, na ten modrý musí být navíc mimořádně čistá atmosféra,“ dodal Szpuk.

Jak vyfotit zelený záblesk?
Tento jev lze sledovat při západu slunce triedrem ve chvíli, kdy už slunce zapadá a nesvítí plnou silou. „Jakmile se nad kotoučem oddělí odlesk světla, pozorujte, jak se zmenšuje. Těsně předtím, než zmizí, ještě na okamžik zezelená. A právě v tu chvíli je nutné zmáčknout spoušť. Chce to pohotovost a trochu si tenhle jev napozorovat,“ dodal Roman Szpuk.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.