Kastelánka (67) se o zámek stará 39 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Kastelánka (67) se o zámek stará 39 let!

Kastelánka Eva Kolářová je na zámku Raduň od roku 1978.
Kastelánka Eva Kolářová je na zámku Raduň od roku 1978. (Foto Aha! – Jiří Krušina)

Zámky a hrady v Česku jsou až do jara uzavřeny veřejnosti. Kasteláni a další zaměstnanci vyhledávaných památek se rozhodně nenudí a nevysedávají u kamen. I v zimě mají plné ruce práce. To je i případ kastelánky v zámku Raduň u Opavy.

Eva Kolářová (67) se o státní zámek stará od roku 1978. Ročně památku navštíví 23 tisíc návštěvníků. Ale i když je nyní zámek pro turisty zavřený, kastelánka zimu považuje za stejně náročnou jako běžný sezonní provoz.

„Přes zimu nás tady pracuje deset. Pracovníci ostrahy, zahradníci, uklízečka, údržbáři a já s několika kolegyněmi,“ prozradila doktorka historie. Ta teď chystá i projekty, které jsou na letošek naplánované. „Letos se musíme napojit na obecní kanalizaci. Čeká nás otevření druhé zahrady a zpřístupnění nejstaršího křídla zámku. To bude potřebovat rekonstrukci v řádech milionů korun. V plánu je rekonstrukce hradeb či vybudování rozária s 200 keři růží,“ popsala kastelánka.

Úklid v mraze
V zimě v Raduni nezahálí ani uklízečka Olga. Ta dvakrát týdně uklízí všech 28 zámeckých pokojů. Pořádek musí udržovat také v kancelářích, kterou jsou na rozdíl od pokojů vytápěné. „V komnatách bylo při nedávných mrazech okolo minus 7 stupňů Celsia. Prach se tvoří i v zimě a vysát se musí i koberce,“ řekla. Ta se mezi drahým porcelánem a unikátními expozicemi v zimě pohybuje zabalená do teplého oblečení. „Ještě jsem nic nerozbila, i když není žádný med otírat prach z ledového porcelánu,“ dodala uklízečka.

Pracují i zahradníci
Podobně jsou na tom zahradníci, kteří se starají o nejstarší oranžerii v Česku. „Děláme vše pro to, aby vzácné rostliny, keře a stromy přečkaly do sezony,“ řekla zahradnice Drahomíra. Údržbáři tráví čas v dílnách, kde opravují, co je třeba.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.