Po okny davy, ale... Trump hledal Dory! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Po okny davy, ale... Trump hledal Dory!

Donald Trump
Donald Trump (Foto EPA, ČTK, Profimedia.cz)

Zatímco pod okny Bílého domu v neděli pochodovaly davy a protestovaly proti zavedení zákazu vstupu imigrantů do země, Donald Trump (70) pořádal ve svém sídle rodinnou párty s promítáním animovaného trháku Hledá se Dory...

Americký tisk si nemohl nevšimnout určité symboliky. Pokračování příběhů rybky Nema a jeho pošahané kamarádky Dory je o zoufalém hledání ztracené rodiny, Trumpovy dosavadní výnosy rodiny rozbíjejí.

Přes zeď na americko-mexické hranici už nepřejdou příbuzní těch Mexičanů, kteří se v USA úspěšně zabydleli. Cizinci z nepřátelských zemí, jak Trump označil Sýrii, Eritreu, Irák a další, převážně muslimské státy, nebudou moci cestovat do USA například za studiem, a nebo naopak zpátky za svými rodinami, které nechali na východě.

Rozdělené rodiny
„Ne zdi, ne zákazu,” skandovali protestanti před Bílým domem, kde ve velkém filmovém sále uspořádal pro zaměstnance Bílého domu a jejich rodiny velké promítání. „Člověk si nutně musí všimnout té ironie. Dory uvízla bez rodiny v širokém oceánu a Trumpova administrativa drží rozdělené rodiny v detenčních místnostech na letištích po celém USA,“ píše Trumpův kritik Jason Sparks.  

Co to způsobilo?
* Do ulic v New Yorku, Washingtonu a Bostonu vyšly desetitisíce lidí. „Je to příšerné, neamerické a protiústavní!“ hřímaly davy.
* Arabské aerolinky v čele s Emirates zběsile přeobsazovaly lety piloty a letuškami tak, posádky nezůstaly viset na amerických letištích bez možnosti vstupu do USA...
* Americké aerolinky začaly ihned vylučovat z přepravy přes oceán všechny obyvatele Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu.
* Jak se dostane ke své rodině do Oregonu, teď neví fenomenální britský atlet-vytrvalec Mo Farah, sice Brit s titulem sir, avšak rodilý Somálec...
* Obchodník Hadi Alhassání tvrdí, že se nemohl dostavit do USA na obchodní schůzku, v níž šlo o zakázku za půl miliardy dolarů.
* Přes milion Britů během 24 hodin podepsalo petici žádající odvolání Trumpovy návštěvy Británie, vláda to zatím odmítá. Hlas Dory: Imigranti byli i mí prarodiče...
Dory pro film namluvila uznávaná moderátorka Ellen DeGeneres (59). Také ona měla samozřejmě Trumpovi co vzkázat. „Podle mne je Amerika tak skvělá i kvůli těm lidem z ciziny, kteří k nám přicházejí. A ne navzdory nim. I mí prarodiče byli imigranti. A ten prodavač pizzy na vašem rohu je možná muslim. Proto říkám »NE« zákazu!“ nechala se slyšet.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.