Sběratel má doma služebnu VB! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Sběratel má doma služebnu VB!

Dokonalé retro. V uniformě příslušníka Sboru národní bezpečnosti z doby socialismu u služebního vozu VB.
Dokonalé retro. V uniformě příslušníka Sboru národní bezpečnosti z doby socialismu u služebního vozu VB. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš)

Jako dítě sbíral Čeněk Sudek (42) z Němčan na Vyškovsku autíčka. V dospělosti sbírku rozšířil o skutečná auta. Zaměřil se na ta s nápisem VB – Veřejná bezpečnost. V rodinném domku si nakonec zřídil i dobovou služebnu s místností pro náčelníka.

Stesk po socialismu? „Ani náhodou. Jsem předsedou Policejní historické společnosti, sbíráme vše, co se týká policie od roku 1918. Jenže marná sláva, socialistické retro lidi pořád udeří do očí nejvíc,“ vysvětluje sběratel.

Zapózuje v uniformě, ukáže helmy policejních mlátiček z Národní třídy v listopadu 1989, nabídne odznak Sboru národní bezpečnosti, kroniku zapálených ochránců klidu a pořádku. „Sběratelství je jen jednou z aktivit. Ve sdružení je nás padesát nadšenců. Jezdíme na akce, předváděčky i výlety,“ říká Sudek.

Vyráží s ladou
Pravidelně provětrává třicet let starou Ladu se známými iniciály na kapotě. Občas jej stopnou současní ochránci zákona. Chtějí se kouknout, v čem že to jezdili jejich předchůdci. „Někteří bývají akurátní, došlo i na techničák. Vše mám ale v pořádku, takže mi při odjezdu vždy jen zasalutují,“ směje se sběratel Čeněk.

Co bylo co?
Sbor národní bezpečnosti – ve zkratce SNB, hovorově esenbáci, obdoba současné policie. Zastřešoval dvě složky – Veřejnou bezpečnost a Státní bezpečnost. Vznik SNB probíhal od samého počátku pod taktovkou Komunistické strany Československa (KSČ). Ministerstvo vnitra od roku 1945 řídil komunista Václav Nosek.
Veřejná bezpečnost – zkratkou VB. Podílela se na udržování veřejného pořádku a stíhání kriminální činnosti, vykonávala činnost dnešní Policie ČR. V ní byla přeměněna na základě zákona »O Policii České republiky« 15. července 1991.

Státní bezpečnost – jinak také StB, estébáci. Politická policie, od vzniku 30. června 1945 byla pod kontrolou KSČ. Nejprve sloužila k ovládnutí mocenských pozic ve státě, později k likvidaci protivníků režimu. Šlo o neuniformovanou složku SNB. Zanikla rozkazem ministra vnitra Richarda Sachera 15. února 1990.
Jsme nejlepší...
*Komunisté potřebovali ukazovat Sbor národní bezpečnosti před veřejností v dobrém světle. Proto byl v letech 1974 až 1979 v Ústřední redakci armády, bezpečnosti a brannosti Československé televize natočen seriál Třicet případů majora Zemana. Děj se odehrává mezi léty 1945 a 1973. Hlavní postavou je příslušník SNB Jan Zeman (Vladimír Brabec, 82), který se postupně vypracuje z civilisty až na náčelníka pražské kriminálky. Režisérem byl Jiří Sequens (†85).

*Dalším podobným seriálem byl Malý pitaval z velkého města, který vyprávěl příběhy party pražských kriminalistů. Scénář napsal oblíbený Jaroslav Dietl (†56).



Přečtěte si
panamira
13. 3. 2017 • 13:16

Kdo si hraje nezlobí. .

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.