Lavinou zasypaný italský hotel: Nejméně 8 lidí přežilo 40 hodin pod sněhem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Lavinou zasypaný italský hotel: Nejméně 8 lidí přežilo 40 hodin pod sněhem!

Hasičům se už podařilo proniknout do některých částí hotelu.
Hasičům se už podařilo proniknout do některých částí hotelu. (Foto Reuters, Profimedia.cz)

Přes 40 hodin byli uvězněni v ledovém hrobě... Ale přežili! Ve středoitalském hotelu Rigopiano, který ve středu smetla obří lavina, našli záchranáři prvních 8 přeživších!

Podle hasičů, kterým už se do některých částí budovy podařilo proniknout, unikli smrti díky tomu, že některé části budov zůstaly stát. „Jsou naživu, mluvíme s nimi,“ prohlásil mluvčí záchranářů Luca Cari ještě předtím, než se podařilo šťastlivce vyprostit. Jejich spásou se prý ukázala být kuchyně, kde jednak měli jídlo a pití, a ještě dokázali rozdělat oheň.

Nejméně 4 lidi ale přišli při tragédii o život, dalších zhruba 19 je dál nezvěstných (zprávy o tom, kolik přesně osob v hotelu bylo, se lehce liší). Lavina »spuštěná« silným zemětřesením, které zasáhlo střední Itálii, byla prý tak silná, že budovu v základech posunula o několik metrů! V oblasti rovněž panuje podobně krutý mráz jako v Česku.

„Naděje je motor, který záchranáře žene kupředu. Máme sice technické problémy, ale naděje tu stále je,“ uvedl šéf italské civilní ochrany Fabrizio Curcio.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.