15 rad pro řidiče na dlouhé cesty mrazivou krajinou: Neuvízněte v ledové pasti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

15 rad pro řidiče na dlouhé cesty mrazivou krajinou: Neuvízněte v ledové pasti!

V zimě je potřeba se na další cestu obvzláště připravit.
V zimě je potřeba se na další cestu obvzláště připravit. (Foto ara)

Ať už vyrážíte na hory, nebo přejíždíte do přespolní obce, mějte se na pozoru. Počasí dokáže na silnicích vytvořit skutečnou kalamitu. Spojili jsme rady hasičů, likvidátorů České pojišťovny a zdravotníků z Fakultní nemocnice v Motole a vytvořili manuál pro přežití na ledových cestách.

1.    Používejte zimní pneumatiky s dostatečně hlubokým vzorkem a dbejte o technický stav vozidla. Zkontrolujte baterii, nemrznoucí směs v ostřikovačích a funkčnost všech světel.
2.    Před vyjetím důkladně odstraňte námrazu či sněhovou vrstvu nejen z předního a zadního skla, ale také z bočních oken a zpětných zrcátek. Nezapomeňte na světla a na registrační značku.
3.    Po nastartování zahřívejte vůz pomalou jízdou, »netúrujte« motor na místě.
4.    Snažte se předvídat náledí a zpomalte před ním. Nejčastěji se tvoří na mostech, ve stinných lesních úsecích a vyjetých stopách.
5.    Abyste se vyhnuli smyku, brzděte a přidávejte plyn plynule a s lehkou nohou a pouze s koly v přímém směru. Nikdy ne do zatáčky. Pokud nemáte ABS, brzděte přerušovaně.


6.    Udržujte si dostatečný odstup od aut jedoucích před vámi.
7.    Při delším stání nezatahujte ruční brzdu, aby nezamrzly lanovody.
8.    Neparkujte tam, kde by váš automobil mohl poškodit sněhový pluh, ani v hluboké sněhové břečce, aby vám v ní do rána nepřimrzly pneumatiky. Neparkujte u budov, ze kterých by na auto mohl spadnout sníh nebo led.
9.    Odstraňte nánosy sněhu v blatnících, aby vám neomezily rejd. U litých kol dbejte na to, abyste nevyjížděli, když máte mezi jednotlivými paprsky sníh či zmrazky.
10.    V nádrži udržujte dostatečné množství pohonných hmot. Vozte s sebou kovovou lopatku na vyproštění ze sněhové pasti, smetáček na ometání sněhu, tažné lano, sněhové řetězy, pytlík s pískem (můžete nahradit lehčím keramzitem nebo kočkolitem), škrabku na skla a zásobu nemrznoucí kapaliny do ostřikovačů. Hodí se mít ve vozidle také baterku, termosku s teplým nápojem, teplý kabát či přikrývku. Rozmrazovač zámků noste v kapse, v autě je vám na nic.
11.    Před vyjetím si prověřte aktuální dopravní situaci na trase a předpověď počasí v nejbližším období. Při sněžení se vám dojezdová doba protáhne až o polovinu.
12.    Je dobré mít pro případ nouze nabitý mobilní telefon.
13.    Přimrzlé stěrače neodtrhávejte násilím, zničili byste si břity.
14.    Pro řízení zvolte vhodný oděv a boty. Příliš tlustá vrstva oblečení také zhoršuje řízení a navíc i funkci bezpečnostních pásů. Rozhodně neřiďte v bundě nebo lyžařských botách.
15.    Ze zasněženého kopce sjíždějte na nižší rychlostní stupeň – brzděte motorem.

Přečtěte si
kiwi65
21. 1. 2017 • 21:09

Jak to tak čtu a vidím co se děje na silnicích,tak by si to měli nastudovat hlavně rádobyřidiči z Pražskou SPZ.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.