Obří lavina zbořila hotel! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Obří lavina zbořila hotel!

Ze čtyřhvězdičkového hotelu zůstaly jen trosky pod sněhem.
Ze čtyřhvězdičkového hotelu zůstaly jen trosky pod sněhem. (ČTK, EPA, Reuters)

Nekonečné bílé peklo si prožili a možná ještě prožívají lidé v hotelu Rigopiano v centrální Itálii, který ve středu zavalila a zcela zničila lavina. Záchranáři nestíhají s pomocí, stále se pohřešuje přes 20 lidí. Panují obavy, že už budou mrtví.

Hotel Rigopiano v provincii Pescara je zavalený neprostupnou nejméně třímetrovou vrstvou sněhu. Nacházelo se v něm 29 lidí, 22 hostů a 7 zaměstnanců. Záchranáři se k němu nejprve dostávali jen lyžích a vůbec se nemohli prodrat dovnitř. Po velkém úsilí začali přesunovat skupiny s pomocí na místo vrtulníkem.

Řada mrtvých
Vozidla záchranářů a sanitky jsou ale stále 9 km od hotelu, protože pluh se nemůže vysokou vrstvou sněhu dostat. Na leteckém snímku je vidět jenom malá část střechy a horního patra stavby. Záchranáři nakonec vysvobodili první dva muže a vyprostili první čtyři těla. Na místě je podle italských médií mrtvých celá řada. Mezi uvězněnými v hotelu by neměli být Češi.

Nikdo neodpovídá
„Ta stavba se zhroutila, je to spíš hromada suti než hotel. To, co z toho zbylo, hrozí sesutím. Hotel je téměř zcela zničený. Volali jsme, ale nikdo neodpovídal, žádné hlasy. Kopeme a hledáme lidi,“ uvedl vůdce horské služby Antonio Crocetta. Hotel podle GPS měření masa sněhu, kamení a dřeva »přestěhovala« o celých 9 metrů!

Přežili jen náhodou, šli do auta: „Pomoc, umíráme zimou!“
Záchranářům se včera ráno podařilo vyprostit hotelového kuchaře Giampiera Pareteho (38) a Fabia Salzettu, kteří v době nehody byli mimo hotelu a viděli, jak se lavina blíží. Záchranářům poslali později zprávu pomocí aplikace WhatsApp: „Pomoc, pomoc, umíráme tady zimou.“  Katastrofu přežili jen náhodou, protože ve chvíli neštěstí šli pro něco do auta. „Ocitli jsme se pod sněhem, ale podařilo se nám dostat ven. Auto zavaleno nebylo, počkali jsme v něm, dokud nepřišla pomoc,“ řekl Parete.

Ten je nyní v nemocnici a tam prožívá nejhorší chvíle svého života. „Ztratil jsem všechno. Vevnitř je moje žena, šestiletá dcera jménem Ludovica a syn Gianfillipo, který má osm let,“ řekl zdrcený muž pro Corriere della Sera.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.