V Karviné rubáš Ježíše Krista ... opravdu tak vypadal! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

V Karviné rubáš Ježíše Krista ... opravdu tak vypadal!

Ježíš Nazaretský…
Ježíš Nazaretský… (Foto Aha! – Karel Janeček, ČTK)

Raritu vystavují až do Velikonoc v karvinském zámku Fryštát. Jde o téměř 400 let starou kopii plátna, do něhož podle legendy zabalili ukřižované tělo Ježíše Krista. Originál střeží jako oko v hlavě v Turíně.

Věrnou kopii takzvaného Turínského plátna z roku 1651 daroval tamní arcibiskup Julius Caesar Bergiria opatu u sv. Mikuláše na Starém Městě pražském, pozdějšímu pražskému arcibiskupovi Matoušovi Ferdinandovi Sobkovi z Bílenberka. Ten ji za svého života daroval broumovskému klášteru. Od té doby ale o jeho existenci neexistovala žádná zmínka. Objevilo se náhodně až v roce 1999.

„Současný správce kláštera vykonával v Broumově civilní vojenskou službu. Vrtal mu v hlavě nápis »SANCTA SINDON« na pozlaceném štukovém věnci kaple svatého Kříže v kostele svatého Vojtěcha, který v překladu znamená Svaté plátno,“ popsala Ingrid Szczypková z karvinského magistrátu. Po pečlivém prozkoumání tam nakonec našli dřevěnou schránku a v ní unikátní kopie z roku 1651. „Je opravdu totožná s Turínským plátnem. Kopie je vymalována čtyřmi odstíny hnědé barvy. Vloni prošla relikvie renovací a jsme vůbec prvním místem, kde ji můžete spatřit,“ uvedla Szczypková.
Plátno vystavují v Karviné v samostatné místnosti se zatemněnými okny a speciálním osvětlením. V dalších místnostech jsou informace o Broumově a cestě plátna do kláštera, o plátně samotném a též o okolnostech biblického ukřižování Ježíše Krista.


Plátno vycestovalo poprvé
Kopie Turínského plátna, do něhož mělo být podle legendy zabaleno Kristovo tělo po sejmutí z kříže, je jedinou středověkou kopií originálu na sever od Alp. U plátna byla přiložena i autentika, průvodní listina vydaná církví potvrzující pravost relikvie. V dokumentu je uvedeno, že kopie se při slavnostním obřadu dotýkala originálu a vyjmenovává slavné účastníky ceremonie. Je to vůbec poprvé v historii, co kopie od roku 1651 opustila broumovský klášter.

Speciálně nasvíceno
Aby byl otisk těla Krista, vlasů, hřebů a jiných detailů vidět, museli plátno v muzeu speciálně nasvítit. Technikou umožňující barevné svícení do síly 50 luxů. V místnosti musí zvlhčovat vzduch a udržovat stálou teplotu, aby plátno nepoškodili.

Originál je v Turíně
Turínské plátno je uloženo v Turíně od roku 1578. Je považováno za pohřební rubáš Ježíše Krista. Na lněné látce je otisk muže. Lze vidět kapky krve na vousech, stopy rozmazané krve na pravé tváři, otisk mincí v očních důlcích.

Jde o falzum?
Nejstarší doklad o vystavování plátna se vztahuje k roku 1389 a právě ze 14. století pochází podle posledního zkoumání i látka Turínského plátna. Agentura Reuters v roce 2009 uvedla, že katolická církev netvrdí, že je Turínské plátno skutečným plátnem, kterým byl zakryt Ježíš, ale považuje jej za působivou připomínku Kristova utrpení. Turínský kardinál Severino Poletto v dubnu 2010 řekl, že rozhodnutí o původu plátna není na církvi, ale na vědě. Vatikán však plátno označuje za významný symbol Kristova utrpení.

Co řekla věda?
*Při chemickém určování stáří tkaniny došli vědci k závěru, že látka byla zhotovena kolem roku 1325 s 95% pravděpodobností plus minus 65 let.
*Analýzou vzorku z povrchu plátna bylo odhaleno 165 zrníček pylu 48 druhů rostlin. Podle původu byly rozděleny do čtyř skupin: pouštní rostliny z oblasti Palestiny, stepní rostliny typické pro tureckou Anatolii, rostlin vázaných na okolí Konstantinopole (dnešní Istanbul) a rostliny z jihozápadní Evropy.
*Kulaté předměty v očních důlcích byly roku 1979 popsány jako mince. Jejich kladení na oči zemřelých odpovídá židovským zvykům v 1. století. Peníz v pravém oku odpovídá mincím, které Pilát nechal razit v Jeruzalémě v letech 29 až 32.
*Velká stopa krve na plátně o šířce 4,5 a výšce 1,5 cm mezi pátým a šestým žebrem otisklé postavy nese znaky posmrtné krve, protože plazma zůstala na okrajích a fibrin uprostřed – to by mohlo odpovídat zabodnutí kopí do boku Krista po jeho smrti, které je popisované v bibli. Ostatní krevní skvrny ale pocházejí z předsmrtné krve.
*Jak došlo k přesnému otisku těla na plátno, se s určitostí nepodařilo dodnes uspokojivě objasnit.

Šok z první fotky
První, kdo plátno fotografoval, byl Ital Secondo Pia. Večer 28. května 1898 pořídil několik expozic. Kolem půlnoci desky vyvolal. Později řekl, že v temné komoře v šoku z toho, co v ten okamžik spatřil, málem upustil a rozbil skleněnou fotografickou desku: na negativu byl rozpoznatelný obraz muže s obličejem, který při pozorování plátna pouhým okem nebyl patrný.

Víte, že...
...jako nejpravděpodobnější datum smrti Ježíše Nazaretského vědci uvádějí 7. duben roku 30?

Výstava
Kde? zámek Fryštát, Karviná
Kdy? do 16. dubna, od úterý do neděle 10:00 až 17:00, poslední vstup v 16:00
Za kolik? 40 Kč, snížené 25 Kč, rodinné 80 Kč



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.